AAA

SVET | 30.09.2018 19:10

Džonson: Plan Tereze Mej za Bregzit je poremećen

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson ocenio je da je plan premijerke Tereze Mej za Bregzit "poremećen", čime je podgrejao atmosferu u redovima vladajućih konzervativaca u vreme otvaranja njihove godišnje konferencije.

Džonson je za Sandej tajms rekao da plan Tereze Mej za Bregzit neće funkcionisati, naročito predlozi da Velika Britanija i EU naplaćuju carine u ime druge strane, navodi Asošiejted pres.

"Potpuno je besmislen (plan). Ideja da možemo da tražimo od carinika u Dubrovniku i Santanderu da naplaćuju britanske carine je poremećena i niko ne misli da će to funkcionisati. Biće i ekonomske i političke štete za Veliku Britaniju", naveo je Džonson.

Četvorodnevna godišnja konferencija Konzervativne stranke počela je danas u Birmingemu, a Mej se nalazi pod pritiskom velikog broja članova partije.

Cilj Mej na ovoj konferenciji biće opstanak na čelu stranke, a time i vlade, usred sve većeg protivljenja njenom planu za Bregzit i sve veće podrške održavanju novog referenduma o britanskom članstvu u Uniji.

Premijerkin plan za Bregzit podrazumeva zadržavanje bliskih veza Londona i Brisela posle izlaska Velike Britanije iz Unije u martu 2019. godine, tačnije ostanak te zemlje u jedinstvenom tržištu EU, uz mogućnost da sklapa pojedinačne sporazume o slobodnoj trovini s trećim stranama.

Lideri EU odbacuju tu ideju, navodeći da London želi da zadrži korist od članstva u EU, a da ne ispunjava obaveze predvidjene članstvom.

Šest meseci pre izlaska iz Unije, pregovori dve strane o uslovima razlaza su u ćorsokaku, a vladajući britanski konzervativci duboko su podeljeni oko narednih koraka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.