AAA

FOTOGODINE | 21.06.2016 20:35 > 22.06 08:57

Uručene nagrade pobednicima konkursa Betina fotografjia godine


Nagrade pobednicima 13. regionalnog konkursa Novinske agencije Beta za najbolju medijsku fotografiju uručene su večeras na otvaranju izložbe najboljih radova fotoreportera iz devet zemalja, u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prva nagrada uručena je fotoreporteru Foto kolektiva Kamerades iz Srbije Marku Risoviću za fotografiju "At the borders of Europe" (Na granicama Evrope), a druga slobodnom fotoreporteru Mateju Povšeu iz Slovenije za fotografiju "Smugglers arrest" (Hapšenje krijumčara).

Treću nagradu i ujedno i nagradu publike dobio je fotoreporter makedonskih novina Sloboden pečat Borče Popovski za fotografiju "A boy cries for his sister while she is helped by policeman" (Dečak plače za sestrom dok joj policajac pomaže).

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić ocenio je otvarajući izložbu da gotovo 400 fotografija pristiglih na konkurs, autora iz devet zemalja, predstavljaju odraz medijske scene proteklih godinu dana kojom je dominirala patnja izbeglica.

"Delim mišljenje prisutnih da bolju izložbu odavno nismo imali. Imali smo sjajan izbor fotografija, ali nažalost na njima nisu uvek trenuci sreće, zadovoljstva, što je i prirodno jer smo se u proteklih godina bavili temom broj jedan patnjom i putem izbeglica kroz ovaj deo regiona", rekao je Cvejić.

Cvejić je rekao da je Betin fotokonkurs u čitavom regionu etabliran kao najomiljeniji, da medijski profesionalci šalju najbolje što imaju i što se vidi svake godine u maju ili junu kada se otvara izložba.

Cvejić je zahvalio svima koju su podržali izložbu Hemofarm fondaciji kojoj će se, kako je najavio pridružiti i Beta, kao i kompanijama Bambi, Imlek, Knjaz Miloš i Sony koje su obezbedile nagrade za pobednike, hotelu Zira i Coca-Coli.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Seliger izrazio je zadovoljstvo izloženim radovima i ukazao da se jedna od fotografija tiče doniranja organa, veoma važne teme na kojoj Hemofarm fondacija, radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

"Naša kampanja je predstvaljena i fotografijama, svi znamo da neke od njih nije lako gledati, ali smo svesni da one oslikavaju realnost i da nekada govore više nego reči", rekao je Seliger.

On je rekao da sve fotografije zaslužuju nagradu, jer svaka od njih može da doprinese promenama u društvu.

Dobitnik prve nagrade Marko Risović rekao je da je izložba prilika da se njegov rad, a i ostalih kolega, sagleda na još jedan način.

"Za mene i kao čoveka i kao fotografa postoji nešto mnogo važno, a to je da moj, naš rad može biti sagledan na drugi način, da se dobije mogućnost i učini nešto da se ovaj užasan dogadjaj koji se dešavao i na našim prostorima više ne ponovi", rekao je Risović.

Risović je podsetio da je juče bio Svetski dan izbeglica, povodom koga je imao izložbu u Stokholmu, gde je mogao da se sretne sa nekim od izbeglica koje je slikao na putu do krajnjeg odredišta.

"Najviše mi je značilo kada su mi neki od tih ljudi rekli da smo moje kolege i ja svojim radom doprineli da se čuje o njihovoj sudbini i njihovoj muci", rekao je Risović.

Dobitnik druge nagrade Slovenac Mateja Povše, ocenio je da je Betin konkurs veoma značajan za region, te da je fotografijom snimljenom na Lezbosu želeo da pokaže lice čoveka koga ne interesuje tragedija druge osobe, već novac.

"Sudbinu izbeglica sam pratio mesecima, hteo sam da se vidi i otkrije lice krijumčara, svih onih koji u ljudima vide samo novac, svih koji u njihovim rukama postaju žrtve", rekao je Povše.

Nagradjeni autor iz Makedonije Borče Popovski rekao je da je fotografija snimljena na Djevdjeliji, gde je proveo dve nedelje sa izbeglicama i da je njom želeo da pokaže da u moru tragičnih sudbina život svakog pojedinca mora biti važan.

Na 13. konkurs Betina fotografija godine pristiglo je 379 radova od 90 autora, medijskih profesionalaca, iz devet evropskih zemalja. Izložba najboljih radova biće otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu do 27. juna.

Ove godine Beta i njen konkurs za najbolju fotografiju pridružili su se kampanji "Produži život" i akciji "Najvažniji poziv u životu", koja promoviše doniranje organa i ima za cilj da postigne nacionalni konsenzus o potrebi donošenja novog zakona o transplantaciji, a koju je pokrenula Fondacija Hemofarm.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.