AAA

POLITIKA | 14.03.2017 11:20 > 14.03 13:44

Alfano preneo Vučiću podršku Italije (VIDEO)


Šef italijanske diplomatije Andjelino Alfano preneo je danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da Italija podržava Srbiju na putu ka EU kao i reforme koje sprovodi srpska vlada, dok je u razgovoru sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem pohvalio Vladu Srbije za odlučno sprovodjenje ekonomskih reform i.

"Pravo mesto za Srbiju je Evropa i ja želim da pružim podršku vašim ambicijama da postanete deo evropske porodice", rekao je Alfano u razgovoru sa premijerom.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije Vučić i Alfano razgovarali su o situaciji u regionu, nastavku dijaloga Beograda i Prištine i odnosima Srbije i Italije.

Vučić je italijanskom ministru preneo zahvalnost na podršci njegove zemlje evropskom putu Srbije i istakao da mnogo očekuje od sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU u Trstu.

Alfano je rekao da su italijanskih investitori "veoma zadovoljni poslovnim ambijentom u Srbiji" i istakao da su borba protiv korupcije, izmene krivičnog zakona i pravnog sistema ključne tačke uspeha srpske vlade u domenu prava.

Tokom susreta šefova srpske i italijanske diplomatije Ivice Dačićai Andjelina Alfanoa ocenjeno je da dve zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose koji su u usponu.

Ministar spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Italije izjavio je da Srbija i Italija imaju odličnu saradnju na čvrstim osnovama i da se nada da će Srbija ubrzo ostvariti veći napredak na putu ka članstvu u EU.

"Imamo jake političke i solidne ekonomske odnose i odlično saradjujemo u sprovodjenju reformi u Srbiji. Verujem da će uskoro biti ostvaren veći napredak u smislu pristupanja EU i nadam se da ću svog kolegu sresti na sastancima ministara spoljnih poslova EU", izjavio je Alfano na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Alfano je pohvalio Vladu Srbije za odlučno sprovodjenje ekonomskih reformi i procesa pregovora se EU.

"Mesto Srbije je u Evropi. Evropa ima potrebu za većim i širim horizontima, a region ima i treba da ima vokaciju ka Evropi", rekao je italijanski ministar.

Alfano, koji je u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana prvo došao u Srbiju, rekao je da je to učinio jer je "motor u Beogradu".

"To je motor koji može da odredi sveobuhvatni rezultat onoga što se dešava na Zapadnom Balkanu i može doprineti ishodima napora EU koji se odnose na ovaj region", rekao je šef italijanske diplomatije.

Alfano i Dačić su potpisali Memorandum o saradnji dva ministarstva u oblasti rada dvojezičnih italijansko-srpskih odeljenja u Srbiji.

Dačić je rekao da je memorandum potvrda veoma dobrih odnosa i kontinuiteta visokog nivoa političkog dijaloga dve zemlje.

Italija je veliki ekonomski partner Srbije, rekao je Dačić i dodao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila 3,7 milijardi evra i da je Italija prvo tržište na koje Srbija izvozi, a drugo tržište sa kojeg uvozi.

Dačić je rekao da je na zajedničkom sastanku s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno da se planira da u septembru bude održana nova, četvrta zajednička sednica dveju vlada, a da je Vučić predložio da bude organizovana u Novom Sadu.

Dačić je Italiji zahvalio na angažovanju svojih vojnika u okviru misije Kfora, dodajući da oni čuvaju manastir Visoki Dečani i da srpski narod na Kosovu ima veliko poverenje u italijanske vojnike.

Ministri su razgovarali i o samitu EU Zapadni Balkan koji će biti održan u julu u Trstu.

Alfano je rekao da je samit u Trstu prilika da se unaprede odnosi i razgovara o integracijama, izgradnji auto-puta prema Nišu i Draču, organizaciji malih i srednjih preduzeća i borbi protiv korupcije.

Dačić je rekao da Srbija želi regionalnu saradnju, mir i stabilnost i da bez obzira koliko su veliki izazovi za regionalnu stabilnost, treba da bude veliko i nastojanje Srbije da sačuva mir i stabilnost.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.