AAA

IZBORI-2018 | 27.02.2018 13:00

Nedeljkov (CRTA): U kampanji za beogradske izbore vlada zakon jačih mišića

Funkcionerska kampanja, zloupotreba javnih resursa i pripisivanje rezultata javnih institucija isključivo strankama i dalje odlikuju kampanju za beogradske izbore pa se stiče utisak da njome vlada zakon jačih mišića, odnosno da zakon po svojoj volji tumači i sprovodi onaj ko ima političku moć, ocenio je danas šef posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov. 

Predstavljajući rezultate drugog izveštaja te misije o predizbornim aktivnostima na terenu i u medijima za period od 10. do 24. februara, Nedeljkov je ocenio da se kampanja za izbore za Skupštinu Beograda ne može okarakterisati kao fer i demokratska.
On je kazao da zabrinjava izostanak reakcije nezavisnih organa poput Agencije za borbu protiv korupcije i Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na zloupotrebe javnih resursa i neetičko izveštavanje medija.

"Medijska situacija je ista kao i u prvom izveštaju koji smo uradili o kampanji. REM do sada nije reagovao ni na jednu od 310 prijava za nesavestan i nezakonit način izveštavanja medija", rekao je Nedeljkov. 

Navodeći da je negativna kampanja obeležila dosadašnje predizborne aktivnosti, šef pravnog tima CRTA Pavle Dimitrijević kazao je da je od početka kampanje ta posmatračka misija podnela 35 prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, od čega u periodu od 10. do 24. februara 21 prijavu, a da do danas nije dobila nijedan odgovor na njih. 

"Podneli smo i četiri prijave komunalnim inspekcijama zbog radova koje su akteri kampanje izvodili na zelenim površinama", rekao je Dimitrijević. 

On je naveo i da je novina u ovom delu kampanje pojava "živog zida" kojim su aktivisti Srpske napredne stranke u tri slučaja okružili štandove opozicionih lista.

"Zabeleženi su i slučajevi napada na aktiviste SNS-a dok su najsistematičnijim i najrazličitijim vrstama pritisaka bili izloženi aktivisti Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, počevši od onemogućavanja prikupljanja potpisa, upućivanja pretnji putem interneta, do verbalnih i fizičkih napada", kazao je Dimitrijević. 

On je naveo da je emitovanje spota liste "Aleksandar Vučić Zato što volimo Beograd", koji je snimljen na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, sporno jer krši odredbe šest zakona i dodao da taj spot, emitovan uglavnom na društvenim mrežama, prevazilazi sve ostale po broju učinjenih prekršaja.

Komentarišući rad Gradske izborne komisije, Dimitrijević je kazao da je GIK u periodu od 10. do 24. februara proglasio deset izbornih lista pri čemu su kako je ocenio, sporne liste "Zato što volimo Belovgrad Ljubiša Preletačević Beli", "Nijedan od ponudjenih odgovora" i "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka Milorad Radulović". 

"Postojeći zakonski i podzakonski akti nisu mogli precizno da odgovore da li su te liste podnete u skladu sa zakonom", dodao je Dimitrijević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.