AAA

IZBORI-2018 | 05.03.2018 12:55 > 05.03 13:02

CRTA: Ne može se reći da su izbori protekli po fer i demokratskim standardima

Posmatračka misija CRTA ocenila je danas da izbori za odbore Skupštine Grada Beograda, održani u nedelju, nisu bili u skladu s medjunarodnim standardima za slobodne i fer izbore, ali da nepravilnosti koje su zabaležene ipak nisu mogle da promene ishod izbora.

Šef CRTE Raša Nedeljkov rekao je da su na osam odsto biračkih mesta zabeležene nepravilnosti, što je više nego na parlamentarnim izborima 2016. godine i predsedničkim 2017. godine, kada je taj procenat iznosio tri, odnosno četriri odsto.

Kazao je da je zabeleženo glasanje bez lične karte, bez provere "UV lampom", bez prskanja prsta sprejom, da su birači glasali umesto nekog drugog, a na čak 37 odsto biračkih mesta je bilo birača koji su došli, ali nisu mogli da glasaju jer nisu upisani u birački spisak.

Nedeljkov je rekao da su posmatrači CRTE bili suočeni s "velikim pritiskom koji još nije vidjen u izbornom procesu" i da očekuje da nadležni reaguju na to.

Bilo je i fizičkog napada na posmatrača CRTE u Novom Beogradu i polivanja vodom posmatrača ispred tog biračkog mesta, došlo je do verbalnog napada na biračkom mestu na Zvezdari pošto je posmatrač uočio paralelno evidentiranje glasanja.

Bilo je i pretnje zameniku predsednika biračkog odbora na biračkom mestu u Sopotu da će posmatrače CRTE "išamarati ako bude poništen proces glasanja".

Nedeljkov je upozorio da su neophodni obuka i "veće angažovanje sistema" da ne bi bilo nepravilnosti, i da bi izbori bili pošteni.

Kako je dodao, posle ovih izbora ne bi se trebalo baviti samo rezultatima, već rešavanjem problema zbog izbornih nepravilnosti.

CRTA je saopštila da je na osnovu obrade 100 odsto svog uzorka utvrdila da je lista "Aleksandar Vučić Zato što volimo Beograd" osvojila je 44,96 odsto glasova birača koji su glasali na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda.

Na drugom mestu je lista predvodjena Draganom Djilasom sa 19 odsto, zatim Aleksandar Šapić sa 8,8 odsto i koalicija SPS-Jedinstvena Srbija sa 6,11 odsto.

Sve ostale liste su ispod cenzusa, a odziv glasača je bio 51 odsto.

Za koaliciju Dosta je bilo Dveri glasalo je 3,92 odsto izašlih birača, za "Ne(da)vimo Beograd" 3,45 odsto, za listu "Ljubiša Preletačević Beli" 2,3 odsto, a za DS-SDS-Nova stranka 2,18 odsto.

Nevažećih glasačkih listića bilo je 1,62 odsto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.