AAA

IZBORI2020 | 27.05.2020 19:25 > 27.05 19:25

BIRODI pozvao televizije u Srbiji da prestanu da emituju stranačku propagandu

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas sve televizije sa nacionalnom i regionalnom pokrivenošću, a posebno Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, da slede primer TV N1 pri uredjivanju "izborne hronike".

BIRODI predlaže da TV-kuće, umesto emitovanjem propagandnih sadržaja, ispune te emisije odgovorima predstavnika izbornih lista na pitanja koja će pomoći gradjanima da odluće da li će i za koga će glasati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima koji su u Srbiji 21. juna.

BIRODI je 17. maja tražio od Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) da spreči pojavu "partijskih kamera" prikriveno reklamiranje izbornih lista u izbornom bloku u TV-dnevnicima, kada učesnici na izborima, umesto saopštenja, medijima dostavljaju svoj predizborni propagandni video-sadržaj koji nije proizvod medija.

U izveštaju na internetu BIRODI navodi da se time krši Član 47. Stav 2. Zakona o elektronskim medijima kojim se od emitera zahteva da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje.

Uredjivački kolegijum N1 je danas odlučio da promotivni materijal učesnika na izborima ne emituje u svojim informativnim emisijama, već će umesto toga od 3. juna javno postavljati svakodnevna pitanja na koja učesnici izbora mogu da odgovore tako što će toj televiziji dostaviti snimljene izjave.

"TV N1 je prvi medij koji od 2012. godine, od kada ukazujemo na 'fenomen partijskih kamera', prihvatio naš predlog i ovim postupkom samo potvrdio nalaze BIRODI monitoringa da je to televizija koja svojim izveštavanjem o političkom sistemu u Srbiji pokazuje kako treba da postupa medij koji se opredelio da radi u javnom interesu", ocenio je BIRODI u saopštenju.

Dodali su da će primere "partijskih kamera" dostavljati REM-u kao primer kršenja zakona, a dostavljaće i strukovnim udruženjima kao primere kršenja Kodeksa novinara i nadzirati postupanje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.