AAA

IZBORI2020 | 10.06.2020 11:45 > 10.06 11:45

Šabić: I novi spot SNS krši Pravilnik o zaštiti prava maloletnika

Novi predizborni spot izborne liste Srpske napredne stranke (SNS), odnosno izborne liste "Aleksandar Vučić Za našu decu" u kome učestvuju deca je "još jedan korak u relativizovanju i urušavanju i inače skromnog i neefikasnog pravnog okvira zaštite dece od medijskih zloupotreba", ocenio je danas advokat Rodoljub Šabić.

"Nedavno je REM  sa pozivom na odredbu čl. 24 Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, nakon višednevnog prikazivanja zabranio dalje prikazivanje spota iste liste u kome učestvuje mala devojčica. Sada, praktično odmah nakon zabrane prikazivanja  tog  spota, ista lista  na TV prikazuje drugi spot u kome učestvuju još manja deca", rekao je Šabić agenciji Beta.
On smatra da je "reč o potezu koji za samu SNS nema naročito veliki praktični značaj jer je pre zabrane REM bilo sasvim dovoljno vremena da prvi spot da željene efekte a uz to on i dalje može biti, bez ograničenja, korišten na društvenim mrežama jer se Pravilnik i odluka REM o zabrani prikazivanja na njih ne odnose".

"Ali potez ima ne malu simboličku težinu jer se njim faktički demonstrira da lista pretenduje da bude iznad zakona i prava, jača od njega", dodao je on.

"Što se relevantnih pravnih normi tiče tu ne može biti nikakvih dilema novi spot predstavlja novo kršenje Pravilnika. Tu ništa ne mogu da promene već prisutne tvrdnje da "postoje velike razlike", da "u prvom spotu dete komunicira sa nosiocem liste o njegovom političkom programu a u drugom ne", da je stoga "prvi spot bio zloupotreba a drugi ne" i slično", naveo je Šabić.

"Pravilnik je u čl. 24 st. 4 potpuno jasan: "Zabranjeno je koristiti učešće maloletnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće." I jezički i logički i pravno ova odredba znači isto, jedno, svako korišćenje učešća maloletnika u programu u političke svrhe je zabranjeno", ocenio je Šabić.

"Rasprava o tome da li je konkretno korišćenje zloupotreba ili ne, suvišna je, takva rasprava ima smisla samo u vezi sa eventualnim drugim načinima korišćenja. Upotrebu dece u političke svrhe Pravilnik nedvosmisleno, s pravom, a priori tretira kao zloupotrebu. Ostaje da se vidi kako će odnosno da li će uopšte REM reagovati na ovaj spot. Na žalost, po svoj prilici to će, kao uostalom i u slučaju prvog spota, mnogo više zavisti od političke konstelacije nego od prava", rekao je Šabić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.