AAA

IZBORI2020 | 06.07.2020 17:30 > 06.07 17:30

Predstavnici tri liste: Na elektronskoj sednici RIK ne mogu da se utvrde rezultati izbora

Predstavnici tri izborne liste saopštili su danas da smatraju pravno nevažećim usvajanje Izveštaja o ukupnim rezultatima izbora za poslanike Skupštine Srbije održanih 21. juna i delimično ponovljenih 1. jula.

Oni to smatraju jer su rezultati utvrdjeni putem elektronske sednice Republičke izborne komisije (RIK), što je, kako kažu, "flagrantno kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika i Ustavu".
Saopštenje su potpisali članovi, odnosno zamenici članova RIK u proširenom sastavu u ime izbornih lista: liste Suverenisti Saša Radulović i to: Srdjane Vidović i Nikoline Lipovšek, liste Narodni blok Velimir Ilić general Momir Stojanović i to: Stevan Babić i Sandra Gašić, i liste Sergej Trifunović Pokret slobodnih gradjana i to: Vuk Djordjevića i Milana Miloševića.

"Održavanje sednica na navedeni način, onemogućena je rasprava po tačkama dnevnog reda, te uvid u celokupan izborni materijal, što je nužno za donošenje zakonite odluke", piše u saopštenju koje je dostavila Nikolina Lipovšek u svojstvu zamenice člana RIK u proširenom sastavu.

U saopštenju je ocena da je "onemogućavanjem članovima RIK da raspravljaju, RIK od jednog kolektivnog organa pretvoren u skup pojedinaca koji odluke donose mimo svih zakona i zakonskih okvira".

Takodje je rečeno i da je glasanje članovima RIK omogućeno preko i-mejla koji "ne sadrži sertifikovan elektronski potpis", čime je u sumnju dovedena verodostojnost datih izjava.

Naglašeno je i da se izašlo iz zakonskog okvira tako da izborni proces više "nije legalan", a sproveden je uz "mnogobrojne izborne nepravilnosti, počev od duplih spiskova, sigurnih glasova, manjkavih zapisnika".

Potpisnici se zato "ogradjuju" od "protivzakonitih odluka RIK" i ukazuju javnosti da je "pogažena demokratija".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.