AAA

IZBORI2020 | 01.09.2020 11:00 > 01.09 11:00

DJB podneo četvrtu žalbu Ustavnom sudu na rešenja RIK-a i presude Upravnog suda

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je danas četvrtu žalbu Ustavnom sudu, kojom osporava presude Upravnog suda i rešenja Republičke izborne komisije (RIK) za 2.700 biračkih mesta u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju DJB-a, u žalbi se zahteva da Ustavni sud poništi osporene akte zbog "povrede prava na slobodne izbore, garantovanog ne samo Ustavom Srbije, već i Konvencijom o ljudskim pravima".
Iz DJB-a su kazali da su oni paralelno sa tim postupcima uputili žalbu i predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji od 1959. godine štiti prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima u svim državama potpisnicama.

DJB je kontrolom izbora otkrio, kako navode, izbornu kradju i dokazao da su zapisnici sa biračkih mesta falsifikovani, kao i da je vlast prikupljala potpise za sve liste osim DJB.

Navode da je taj pokret kontrolom četvrtine biračkih mesta sprečio vladajuću Srpsku naprednu stranku da uvede satelit liste u Skupštinu, kao i da je "na kraju i pravno oborio izbore".

"Vlast je kao odgovor prešla na otvoreno pravno nasilje koje ne može opstati i koje će na kraju pasti", ocenjuju iz DJB.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.