AAA

IZJAVA-DANA | 13.12.2018 09:35

Vukosavljević: Sve više obračuna na medijskoj sceni

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da medijska scena u Srbiji sve više ide ka tome da se politički, ideološki, pa i lični i profesionalni obračuni stavljaju u kontekste koji prelaze standarde jednog društva.

Vukosavljević je za Radio televiziju Srbije ocenio da je vrlo nezgodna situacija u čitavom društvu kada je reč o medijima.
"Moramo kao društvo da se trudimo da smanjujemo obim prostakluka i skarednih sadržaja", rekao je Vukosavljević i dodao da je jedan od način da se to smanji povećanje ovlašćenja Ministarstva kulture i informisanja ili sudova kako bi se normativnim putem i zakonskim pritiskom dovodili u red oni koji ne mogu da procene šta je pristojno.

On je rekao da je nedeljnik Ilustrovana politika drugi put u proteklih mesec dana na naslovnoj strani "prešla granicu dobrog ukusa" stavljajući ljude u nedoličan ili skaredan kontekst.

"Ilustrovana politika već drugi put za redom u poslednjih mesec dana je na naslovnoj strani, po shvatanju Ministarstva kulture i informisanja, prešla granice dobrog ukusa i stavljala ljude u kontekst koji je nedoličan ili skaredan, ili budila asocijacije koje nisu prijatne i prihvatljive za standardno shvaćen moral jednog društva u jednom duhu vremena", kazao je Vukosavljević.

On je kazao da Ministarstvo koje vodi reaguje onda kada smatra da su sve granice već predjene, ili da su sadržaji preterani u poruci koju nose.

"Trudimo se da to radimo restriktivino, bilo je dva ili tri slučaja u poslednje vreme", kazao je Vukosavljević i izrazio nadu da će u budućnosti reagovati malo, a ne mnogo.

Ilustrovana politika na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka, 11. decembra objavila je fotomontažu sa likovima novinarke Ljiljane Smajilović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skota, po uoru na sliku Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov "Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan".

Te novine, koje su u državnom vlasništvu, objavile su 30. oktobra naslovnu stranu sa natpisom "Psi su pušteni" i prateći tekst autora Djordja Martića, upućen protiv nezavisnih novinara i medija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.