AAA

IZJAVA-DANA | 16.02.2020 10:35 > 16.02 10:35

Dušan Kovačević: Spomenik kralju Aleksandru Karadjordjeviću biće klasičan, neće se eksperimentisati

Spomenik kralju Aleksandru Karadjordjeviću biće podignut u Beogradu izmedju Starog i Novog dvora na Terazijama, odnosno izmedju zgrade Skupštine grada i zgrade predsedništva.

Predsednik Odbora za podizanje spomenika, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević izjavio je za "Večernje novosti" da spomenik treba da bude reprezentativan i klasičan.
"Pod klasičnim se podrazumeva da ne predstavlja neku vrstu eksperimenta. Mora da bude oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac", rekao je Kovačević.

On je podsetio da su tokom nacističke i komunističke vladavine u Jugoslaviji srušena 132 spomenika kralju Aleksandru, od kojih su tri bila reprezentativna: Meštrovićev na Cetinju, Augustinčićev u Skoplju i Dolinarov u Ljubljani.

Odbor za podizanje obeležja najbliži je ideji da se statua podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije.

"Novosti" još dodaju da će skulptura na konju monarha ubijenog 9. oktobra, 1934. godine u Marseju biti okrenuta ka Devojačkom parku, odnosno ka spomeniku ruskom caru Nikolaju, koji je krstio kralja Aleksandra.

Inicijativa o podizanju obeležja, pišu Novosti, potekla je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao gradjanina.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.