AAA

IZJAVA-DANA | 08.04.2020 09:00 > 08.04 09:00

Vladimir Kostić: Ovaj trenutak niko ne treba da kapitalizuje na bilo koji način

Predsednik Srpske akademije u umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da se SANU nije sakrila u ovim teškim vremenima, kakva naše pamćenje ne beleži.

"Brojni akademici istupaju pojedinačno i svakodnevno. Nema govora o tome da mi ćutimo, ali ovo je vreme u kome se reči moraju meriti", rekao je akademik Kostić, za današnje Večernje novosti.
On je naveo da većina akademika ima više od 65 godina, te pripada rizičnoj grupi i poštuje sva pravila koja je struka preporučila u borbi protiv pandemije korona virusa, pa je, zbog toga, SANU odlučila da značajno smanji svoje aktivnosti.

"SANU poziva sve na gradjansku solidarnost i na poštovanje saveta struke. Ubedjeni smo da ćemo, ako ništa drugo, iz ovoga izaći jači za jedno iskustvo koje prethodno nismo imali", rekao je Kostić.

On je istakao da, sada kada brojimo žrtve korona virusa, niko ne treba da ovaj trenutak, kakav do sada, srećom, nismo doživeli, i razlike koje medju nama postoje, kapitalizuje na bilo koji način.

"Izjašnjavanje o virusu korona ili o nekim drugim pošastima moglo bi da se graniči sa banalnošću ako nema šta suštinski novo da se kaže, što treba izbeći. Ako neko, a posebno vlast misli da SANU može da pomogne svojim kapacitetima, kuca na širom otvorena vrata", rekao je Kostić.

Naveo je da se veliki broj članova iz Odeljenja SANU za medicinske nauke nalazi na istaknutim mestima u srpskom zdravstvu, pa se samim tim i lično suočavaju sa brojnim problemima koji su nas zadesili.

"Ovi članovi SANU ne sede, nego su, sa drugim lekarima i sestrama, na prvoj liniji  odbrane i u svemu najdirektnije učestvuju", rekao je Kostić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.