AAA

IZJAVA-DANA | 14.08.2020 22:55 > 14.08 23:30

Epidemiolog: Situacija u Srbiji povoljnija, ali ne sme biti opuštanja

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da je evidentno da se situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji stabilizovala i da je povoljnija.

To se, kako je ocenio, vidi i po broju otpuštenih iz KOVID-bolnica i kliničkih centara, koji dostiže i 30 odsto ukupnog broja hospitalizovanih.
Tiodorović je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade za borbu protiv epidemije rekao u Beogradu da ipak ne sme biti opuštanja jer stanje treba dodatno stabilizovati do 1. septembra, kada počinje školska godina.

Upozorio je da opasnost širenja zaraze korona virusom potiče od onih koji letuju u Srbiji a ne poštuju sanitarne mere.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tiodorović je rekao da je u Srbiji uveden obavezan negativan PCR test za državljane zemalja koje imaju deset ili više zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika, a da takav zahtev nije dat i za državljane Srbije koji žive ili borave u tim zemljama, a dolaze u Srbiju.

"Za naše gradjane ne uvodimo mere računajući na njihovu samosvest", kazao je Tiodorović.

Komentarišući najavljeni model izvodjenja nastave od 1. septembra koji podrazumeva da osnovci do četvrtog razreda dolaze u školu, Tiodorović je ocenio da je to "izuzetno veliki izazov", ali i ukazao da je pohadjanje nastave važno za razvoj deteta.

"Naravno da nije dovoljno da samo roditelj pogleda dete i izmeri mu temperaturu, veoma je poželjno da se i škola organizuje i da se uz pomoć školskog lekara, nastavnika, učitelja, prati stanje dece od samog ulaza u školu", kazao je Tiodorović.

Dodao je da bi trebalo razgovarati i o oživljavanju manifestacija iz oblasti kulture i umetnosti, uz obavezu organizatora da obezbede strogo poštovanje epidemioloških mera.

"Moguće je to organizovati tako da pozorište sa 300 mesta primi 50 gledalaca, ali to ćemo tek analizirati u Kriznom štabu. Moramo da vidimo s poslenicima kulture i umetnosti šta je moguće, jer ćemo time podići moral ljudi tako da živimo s koronom, ali na normalan način i da koristimo sve lepote života", kazao je epidemiolog.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.