AAA

IZJAVA-DANA | 14.09.2020 16:10 > 14.09 19:45

Kon: Bezbednije biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego na zabavi u Crnoj Gori(VIDEO)

 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa danas doneo "tvrdu, stratešku" odluku u vezi povratka gradjana sa letovanja iz inostranstva čiji je cilj da se "što je moguće više, virus zadrži od ulaska u Srbiju". 

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da treba shvatiti da boravak u Crnoj Gori trenutno predstavlja "krajnje ozbiljan rizik". 
"Letovati tamo loš je izbor u ovom trenutku. Iako to za nekoga možda ne zvuči korektno, to je istina. Trenutno je bezbednije biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego na mestima maksimalnog prenošenja infekcije, poput recimo zabava u Crnoj Gori ", kazao je Kon. 

Najavio je da će epidemiološki nadzor nad gradjanima koji se vraćaju sa letovanja iz država sa većim procentom zaraženih biti definisan do petka, 18. septembra. 

"Mere koje su danas donete služe da što je moguće više zadrže virus od ulaska u Srbiju i da se svi gradjani posle letovanja ponašaju kako doliči u ovakvoj situaciji, da shvate da možda nose virus a da toga nisu svesni", rekao je Kon i dodao da će ti gradjani dobijati na ulasku u Srbiju upozorenja sa obavezom da se jave zdravstvenim službama.   

Naveo je i da će biti "nekih situacija koje možda neko ne očekuje", ali i da "ne smemo dozvoliti da ostavimo otvorene  granice tek tako".

"Samo prošle nedelje smo imali 40.000 prelaza samo na granici sa Crnom Gorom. Ne možete očekivati da se svi oni stave pod zdravstveni nadzor i zato se mora napraviti takav sistem koji možee odgovoriti obavezama", rekao je epidemiolog.  

Ocenio je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji "prihvatljiva" i dodao da može biti očuvana "jedino racionalnim ponašanjem". 

"Imamo ta slavlja koja se neprekidno ponavljaju. To nam se dešava paralelno sa situacijom da drastično raste broj obolelih u Evropi. Kao da ugostitelji ne razumeju da jeste značajno da shvate da je i preko njihovog angažmana neophodno da se smanji način prenošenja", kazao je Kon.

Dodao je da su odložene razne situacije koje nose potencijalni rizik za prenošenje infekcije, poput sajamskih manifestacija. 

"To nisu lake odluke ali sve to radimo u cilju čuvanja zdravlja naših gradjana. Ovde je solidarnost na prvom mestu. Nema ničeg važnijeg nego sačuvati se od treće porasta ili pika i punjenja bolnica. Ne smemo dozvoliti da se sve ponovo pretvori u kovid bolnice, da ljudi umiru jer ne mogu doći do lekara zbog drugih bolesti koje imaju", naveo je Kon.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.