AAA

IZJAVA-DANA | 25.01.2016 17:10

Tomislav Nikolić:...ta deca treba da budu srpska deca sa srpskim genetskim kodom, prošlošću...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu u okviru kojih će biti i Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije.

Izgradnja i opremanje Centra za istraživanje na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije Srbija prvi put stvara uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih gradjana na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač.
"Svi centri izvrsnosti, a posebno Banka za matične ćelije sačuvaće ono najbitnije najvažnije i najlepše karakteristike srpskog naroda. Sve manje se dece radja, a bračni parovi traže rešenje u obraćaju lekarima u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca sa srpskim genetskim kodom, prošlošću i budućnošću. To me je vodilo da se zalažem za ovu ustanovu", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je objavljeno na sajtu Grada Kragujevca, Nikolić je dodao da ćemo "tek shvatiti šta smo danas započeli i šta će buduće generacije da održavaju".

Kompleks Centara biće ukupne površine do 11.500 kvadratnih metara i gradi se nedaleko od zgrade Rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

Sredstva su obezbedjena iz kredita Evropske investicione banke, a ukupna vrednost investicije je 14 miliona evra.

Grad Kragujevac i Univerzitet u Kragujevcu učestvovaće u sufinansiranju izgradnje sa 65,5 miliona dinara, od čega Grad Kragujevac sa 40 miliona dinara.

Centri izvrsnosti će omogućiti multidisciplinarni naučno-istraživački rad i imaće ulogu naučno-tehnološkog parka, kao baze razvoja centralne regije Srbije i šireg regionalnig područja.

Nikolić je kamen temeljac položio u prisustvu rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića kao i predstavnika stručne i naučne javnosti Srbije.KOMENTARI

Broj komentara : 3

Miroslav26/01/2016 18:57

Biljana Stojković profesor na katedri za evoluciju i genetiku prirodno matematičkog fakulteta u Beogradu ocenjuje da to što je Predsednik rekao pokazuje njegovo neznanje a da je istovremeno takav iskaz društveno opasan.Matične ćelije nemaju nikakve veze sa rađanjem dece. U okviru centra za matične ćelije u Kragujevcu nije previđeno odeljenje za veštačku oplodnju, stoga se postavlja pitanje kakve veze sa matičnim ćelijama ima to koliko se dece rađa u srbiji, kao i odlazak bračnih parova na veštačku oplodnju u inostranstvo.Ne postoje geni srpski, ne postoje geni hrvatski, španski ili kakvi god, svi ljidi, svi narodi jesu mašavine veoma velikog broja različitih genetičkih varijanti koje su se izmešale tokom cele evolucione istorije čoveka. Bez obzira što biologija o tome toliko priča i imamo toliko nespornih podataka o tome, u tim nacionalističkim umovima i dalje govorimo o genetičkoj esenciji ovog ili onog naroda i to se provlači kroz ovu izjavu koju je dao Predsednik Nikolić. Ovako društveno štetne izjave ne bi trebalo da ostanu bez široke reakcije koje bi obesmislile ovakve poruke.Predsednik zaboravlja da on nije predsednik srpskog naroda, već građana Srbije.

makevija tomic26/01/2016 12:03

šta drugo očekivati od ovog tipičnog predstavnika polusveta. jednom radikal, uvek radikal (fašista)!

Gloria26/01/2016 10:37

Novi srpski Ubermensch? Da li ovaj sanja program Lebensborn, da li shvata da je predsednik drzave ne samo Srba, nego i SVIH GRADJANA KOJI U NJOJ ZIVE?

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.