AAA

IZJAVA-DANA | 14.09.2016 14:45

Vladan Vukosavljević: Bolje je da države nema u medijima, ali postoje situacije u kojima je to dobro

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević najavio je da će status ugašene državne novinske agencije Tanjug biti "predmet analize" i da postoje situacije u kojima je dobro da država ostane u medijima.

"Jasno je da država ne treba da bude u medijima, ali postoji margina krupnih izuzetaka. Mi ćemo vrlo brzo, u sačinjavanju medijske strategije, govorim o nedeljama, biti u prilici da potražimo model koji je prilagodjen opštim tendencijama, ali i koji sadrži u sebi izvesne specifičnosti. U Evropi ne postoji jedinstven pristup tom problemu. Bolje je da države nema u medijima, ali postoje situacije u kojima je to dobro. Ako sve prepustimo tržištu, onda ćemo da se češemo tamo gde nas ne svrbi", rekao je Vukosavljević u intervjuu za magazin Nedeljnik.

Odluka o ukidanju Tanjuga doneta je posle neuspele prodaje tog preduzeća, u skladu sa medijskom strategijom kojom je predvidjen izlazak države iz vlasništva u medijima, kao i uspostavljanje ravnopravnog položaja medija na tržištu.

Tanjug je odlukom vlade prestao da radi 31. oktobra 2015. godine. Ta novinska agencija, medjutim, i dalje emituje vesti, koristeći prostor i opremu koju je koristila i pre odluke o ukidanju.

Vukosavljević je rekao da je medijska slika u Srbiji konfuzna i nestabilna.

"Konfuzna zbog izvesnog stepena deregulacije u pogledu zakona, a svedok sam i jednog jakog upliva prostakluka i banalizacije", ocenio je Vukosavljević.

Vukosavljević je naglasio da je načelno rezervisan prema podizanju spomenika Zoranu Djindjiću i Slobodanu Miloševiću, te da inflacija novih spomenika nije dobra stvar, jer Beograd mora da vodi računa o svojoj tradiciji, o stilu i ukusu.

On je dodao da smatra da spomeničko nasledje u Beogradu nije loše, ali da se društvo nije dostojno odužilo mnogim velikanima iz oblasti umetnosti i kulture, kao što su Rastko Petrović, Miloš Crnjanski ili Diana Budisavljević.

Govoreći o stanju u kulturi, on je rekao da će njegov najveći poraz biti ukoliko u svom mandatu ne otvori Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, i dodao da ga je sramota zbog kašnjenja sa njihovim otvaranjem.

On je kao prioritet naveo izradu kulturne strategije, koju je okarakaterisao kao ustav u kulturi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.