AAA

IZJAVA-DANA | 17.12.2016 12:00 > 17.12 12:17

Dušan Teodorović: Zašto je u srpskom društvu dominantna ideja jedna država - jedan vodja?

Savet za borbu protiv korupcije uručio je u petak godišnju nagradu "Verica Barać" za borbu protiv korupcije, članu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i redovnom profesoru Saobraćajnog fakulteta Dušanu Teodoroviću.

U obrazloženju odluke navodi se da je Teodorović "odvažni naučnik koji žustro žigoše neodgovoran odnos prema formiranju obrazovnih i naučnih institucija kako bi služile onima čije su ambicije bez pokrića i kojima je diploma potrebna kao statusni simbol, a ne kao potvrda i dokaz znanja i osposobljenosti".

Potpredsednik Saveta Miroslav Milićević rekao je da je Teodorović žestoko javno kritikovao lažne diplome i sistem obrazovanja u Srbiji.

Zahvaljujući na nagradi, Dušan Teodorović se zapitao "gde je Srbija na kraju 2016. godine i zbog čega je u društvu dominantna ideja jedna država jedan vodja".

"Zašto akademska javnost Srbije ćuti i dozvoljava da pojedinci sa vrha vlasti nezasluženo dobijaju najviše akademske titule i zvanja", rekao je Teodorović.

On je upitao po čijem se nalogu u Hercegovačkoj ulici rušila privatna svojina, zašto se država kukavički odnosi rema divljoj gradnji i huliganstvu.

"Kako je moguće da najviši državni funkcioneri imaju netransparentne porodične privatne fondacije? Kako smo dozvolili da medijski plaćenici, niskih profesionalnih dometa lažima razapinju po tabloidima pojedince koji se usude da ukažu na puteve kojima treba ići ka uredjenom gradjanskom društvu?", dodao je Teodorović.

Dušan Todorović je profesor Saobraćajnog fakuleta, američkog Univerziteta i Politehničkog instituta Virdžinija, redovni član SANU i Evropske akademije nauka i umetnosti. Objavio je više od 100 radova u domaćim i medjunarodnim časopisima iz oblasti saobraćajnog inženjerstva, operacionih istraživanja i veštačke inteligencije.
KOMENTARI

Broj komentara : 2

MIKI19/12/2016 20:34

ZBOG NOVCA GOSPODINE TEODOROVICU.TREBA NAM NEKO KO CE DA SPRECI LOPOVLUK.HRABRI LJUDI KAO SUDIJE FALKONE I BORSELINO.

bole18/12/2016 12:20

Profesore, najlakše ja tako, ne školovati se , ne učiti, ne razmišljati, ne usavršavati se. Čemu sve to? Pa , najlakše je da jedan čovek misli za sve. Zar ne?

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.