AAA

IZJAVA-DANA | 29.01.2017 16:15 > 29.01 16:20

Miloš Šibul: Sramota je što država oduzima zemlju zbog dugova...Očito se više ne isplati raditi

Predsednik Lige paora Vojvodine Miloš Šibul danas je oštro kritikovao odluku države da organizuje prinudnu naplatu od poljoprivrednika koji imaju dug na ime doprinosa i obaveznog socijalnog osiguranja, i to tako što im oduzima zemlju.

On je u saopštenju zatražio od države da pomogne poljoprivrednicima a ne da ih kažnjava.

"Imajući u vidu da je dug za doprinose i obavezno socijalno osiguranje u 2016. dostigao 91 milion dinara, pitamo šta je država učinila da poljoprivrednicima olakša svakodnevnu tešku borbu i spreči nastanak ovakvih dugova", naveo je Šibul.

Po Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na njegovu veličinu, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara.

"Godinama, kao mrtvo slovo na papiru, stoje obećanja da će se Zakon o PIO fondu promeniti i da će obaveze malih proizvodjača prema državi biti niže", naveo je Šibul, koji je i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Prema njegovim rečima, "paorsku muku" niko u vlasti ne želi ni da vidi ni da čuje, a problema ima napretek.

Šibul je podsetio i na "neverovatnu činjenicu" da više od 25.000 poljoprivrednih domaćinstava prima porodične poljoprivredne penzije u iznosu nižem od socijalne pomoći.

"Nažalost, očito se više isplati ne raditi", ocenio je Šibul i zatražio da se politika prema agraru i poljoprivrednim proizvodjačima promeni, jer će u suprotnom i mnogi paori "završiti u narodnim kuhinjama".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.