AAA

IZJAVA-DANA | 30.01.2017 14:25 > 30.01 14:27

Dragana Boljević: Da možemo da napunimo kompjuter statističkim podacima i da mašina sve proračuna, sudije ne bi ni postojale

Pritisak da donese odredjenu odluku doživelo je u svom radu 44 odsto sudija, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju projekta "Jačanje nezavisnosti i integriteta sudija u Srbiji" koje je sačinilo Društvo sudija Srbije.

U okviru projekta, realizovanog uz pomoć CESID-a uradjeno je anonimno istraživanje stavova 1.585 sudija od kojih je većina ocenila da su nedovoljna nezavisnost i nedovoljna obučenost glavni problemi u radu.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević je rekla da je najviše pritisaka bilo da se što više predmeta reši u što kraćem roku.

Ona je rekla i da to nije moguće raditi jer, kako je navela, sudski predmeti nisu ekseri i tu se ne radi o tehničkim stvarima.

"Da možemo da napunimo kompjuter statističkim podacima i da onda mašina sve proračuna, sudije ne bi ni postojale", rekla je ona.

Novinari nisu dobili konkretan odgovor na pitanje kada će sudstvo u Srbiji dostići nivo američkog koje je nedavno suspendovalo odluku predsednika Donalda Trampa.

Boljević je napomenula da je u gradjanskoj materiji, u najvećem broju predmeta država Srbije tužena strana i gubi parnice.

Ona je rekla i da 44 odsto sudija koje trpe pritisak, ne znači i da je 44 odsto sudija podleglo pritisku, pošto postoje ljudi "kojima kičma nije savijena i koji se odupiru pritiscima".

Najviše pritisaka na sudije bilo je od strane sudskih vlasti a nešto manje od politike i kolega, rekla je predsednica Upravnog odbora Društva sudija Srbije Snežana Bjelogrlić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.