AAA

IZJAVA-DANA | 10.07.2017 10:20

Zorana Mihajlović: Cilj je da se do 2020. godine prepolovi broj poginulih u saobraćaju

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima da do 2020. godine bude prepolovljen broj poginulih i da nijedno dete ne nastrada u saobraćaju.

"Da bismo to ostvarili potrebno je što pre usvojiti izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je u nadležnosti MUP-a Srbije", rekla je Zorana Mihajlović.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Zorana Mihajlović je u razgovoru sa izvršnim direktorom Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja iz Brisela Antoniom Avenozom rekla da se na izmenama tog zakona radi od 2014. godine i da očekuje od MUP-a, kao predlagača, da ubrza procedure na usvajanju tog akta zbog veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

"Da bismo smanjili broj poginulih, moramo slediti najbolju praksu Evropske unije, a ona podrazumeva da transportni sektor uredjuje bezbednost saobraćaja. Policija kontroliše učesnike u saobraćaju, ali ne uredjuje saobraćajni sistem. Zato je Ministarstvo saobraćaja nosilac svih aktivnosti u vezi sa pregovaračkim poglavljem 14 Transportna politika", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija godišnje izgubi oko četiri odsto bruto domaćeg proizoda zbog štete od saobraćajnih nezgoda.

Avenozo je pohvalio dosadašnje rezultate Ministarstva u oblasti bezbednosti saobraćaja, medju kojima su najvažniji donošenje Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima 2015-2020. sa Akcionim planom, kao i izrada predloga za pooštravanje regulative koja se odnosi na mlade vozače.

"Verujem da Evropski savet za bezbednost saobraćaja može još bliže da saradjuje sa Srbijom, kako bismo učili jedni od drugih, ne samo Srbija od EU, već i EU od Srbije", rekao je Avenozo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.