AAA

IZJAVA-DANA | 21.08.2017 09:15

Slavica Djukić Dejanović: Svake godine nas je 35.000 manje, stimulisati radjanje

Ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović, zadužena za demografiju i populacionu politiku, izjavila je danas da je u Srbiji svake godine broj stanovnika manji za 35.000 zbog čega treba raditi na pomoći porodicama i podršci radjanja drugog deteta.

Djukić Dejanović je za Radio televiziju Srbije rekla da je svake godine 15.000 manje stanovnika samo po osnovu spoljne migracije i da je ukupna brojka zabrinjavajuća.
Ona je navela da je u proteklih 10 meseci dosta uradjeno kada je u pitanju populaciona politika i podsetila da je država izdvojila 130 miliona nepovratnih sredstava za 15 lokalnih samouprava koje su najugroženije po pitanju nataliteta.

Prema njenim rečima, 52 odsto parova se odluči za prvo dete, a da bi došlo do obnavljanja, potrebno je da 11 odsto žena u reproduktivnom periodu ima jedno dete, 44 odsto dvoje dece, 45 odsto troje.

Najbitnija je, kako je ocenila, stimulacija radjajna drugog deteta ali i uskladjivanje rada i roditeljstva jer se dešava da žene, koje žele da radjaju, doživljavaju "najteži oblik diskriminacije i degradacije" od poslodavaca.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.