AAA

IZJAVA-DANA | 09.12.2017 11:20

Dušan Petričić: Karikatura najpreciznija slika sadašnjosti

Karikaturista Dušan Petričić ocenio je danas u Novom Pazaru da je ovo zlatno doba za karikaturiste u Srbiji, a da karikatura budućim generacijama ostavlja najprecizniju sliku vremena u kojem živimo.

Petričić je radiju Sto plus nakon otvaranja izložbe u Novom Pazaru rekao da su politička dešavanja u Sandžaku za njega inspirativna u istoj meri kao i u drugim delovima zemlje, naročito ako je ona drugačija od sredine u kojoj živi.
"Onako kako ja vidim sve ono što se ovde dešava je dramatično i ozbiljno interesantno. Ima ovde ozbiljnih kandidata, ali ja sam za sada jedino crtao Rasima Ljajića", rekao je Petričić.

On je pojasnio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najzastupljeniji u njegovim karikaturama, jer je on "glavni lik naših života".

"Ni u jednom društvu ove vrste politička karikatura nije dobro došla, ali nadamo se boljim vremenima. Ne verujem da će karikatura uticati na promne u društvu, jer ne mislim da ona ima to dejstvo i jačinu, ali tvrdim da ona ostavlja budućim generacijama najprecizniju sliku vremena u kome živimo, ne gubi na značaju", rekao je Petričić.

On je dodao da njegova karikatura predstavlja govor "kroz stisnute zube".

"Baveći se ovim poslom nisam imao većih problema, osim kada sam dobio otkaz u 'Politici' iz meni nepoznatih razloga. Generalno, retko kada politički karikaturisti imaju problema, možda zato što političari karikaturu smatraju delatnošću "dvorskih luda", a one su uvek imale neki poseban status na dvoru", rekao je Petričić.

Izložba njegovih karikatura biće otvorena narednih 15 dana u Muzeju "Ras" u Novom Pazaru.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.