AAA

IZJAVA-DANA | 05.06.2018 11:50

Zorana Mihajlović: Žene slobodne samo onda kada su ekonomski samostalne

Preduzetnicama je potrebna veća podrška privrednih udruženja i državnih institucija kako bi se uključile u lanac dobavljača velikim kompanijama, kazala je danas predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Od ukupnog broja preduzetničkih firmi u Srbiji u 31 odsto njih vlasnice su žene i zapošljavaju preko 200.000 ljudi, dakle 200.000 porodica živi od rada dama koje vode svoje preduzetničke radnje", rekla je Mihajlović na konferenciju "Ravnopravno u lancu vrednosti". 

Ona je ocenila da je cilj konferencije da se ženama pomogne da budu ekonomski samostalne i budu deo lanca dobavljača velikih proizvodnih sistema.

"To nije jednostavan i lak posao. Postoji sa jedne strane društvena odgovornost, ali sa druge strane moramo da nadjemo i zakonske načine kako ćemo to uraditi... Želimo da nadjemo način kako ćemo kroz odredjene institucije i zakone rešiti pitanje uključivanje preduzetnica u lanac nabavki", kazala je Mihajlović.

Dodala je i da su "žene slobodne samo onda kada su ekonomski samostalne", da je potrebno uskladiti roditeljstvo sa poslom, zbog čega će njeno ministarstvo u narednih mesec i po dana kreirati prostoriju za čuvanje dece zaposlenih u ministarstvu.

Konferenciju "Ravnopravno u lancu vrednosti" organizovali su Vlada Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Američka privredne komora (AmCham) u Srbiji i Savet stranih insvestitora (FIC).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.