AAA

IZJAVA-DANA | 25.12.2015 20:15 > 25.12 20:17

Slobodan Milosavljević: Zakonom o komorama ispravlja se nepravda

Nekadašnji predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i član nekoliko ranijih vlada Slobodan Milosavljević podržao je danas promene Zakona o privrednim komorama, koje su u proceduri usvajanja i koje predvidjaju obavezno članstvo u PKS.

"Predloženim izmenama ispravlja se nepravda i garantuje snaga uticaja privrednika i preduzetnika Srbije na kreiranje i vodjenje ekonomske politike u zemlji. Ovim izmenama se komorskom sistemu Srbije omogućava i kvalitetnije predstavljanje i zastupanje interesa privrednika i njihov uticaj na zakonodavne procese i mere ekonomske politike", rekao je Milosavljević Beti.

On je naveo da je bio član Vlade Srbije 2009. godine, kada je predložen sadašnji Zakon o privrednim komorama, kojim je ukinuto obavezno članstvo u PKS i dodao da protivio takvom rešenju.

Prema njegovim rečima, tim zakonom je "razbijen i obespravljen komorski sistem Srbije".  

"Zalažem se da se u Srbiji primene najbolja evropska i svetska iskustva, prakse i standardi u ekonomskom zakonodavstvu, a u slučaju zakonskih rešenja o organizaciji i funkcionisanju komorskog sistema to su, bez dileme, iskustva Nemačke, najjače evropske ekonomije i najvećeg ekonomskog i investicionog partnera Srbije", izjavio je Milosavljević.

Udruženja nemačkih i austrijskih kompanija u Srbiji podržali su promene zakona o komorama, uz navodjenje da su te izmene bazirane na propisima koji važe u Nemačkoj i da će se njima povećava reprezentativnost i unaprediti efikasnost zastupanja interesa srpske privrede.

Izmenama zakona o komorama protive se Savet stranih investitora u Srbiji, kao i Američka privredna komora u Srbiji, koji su saopštili da priprema za usvajanje zakona nije bila transparentna i da je bilo potrebno sprovesti javnu raspravu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.