AAA

IZJAVA-DANA | 14.09.2016 14:35 > 14.09 14:36

Džozef Štiglic: Evro je možda dobar za nekoliko osoba i bankare, ali nije za običan svet

Ekonomista nobelovac Džozef Štiglic ocenio je danas da su loša pravila na kojima je pod uticajem neoliberalne ideologije sazdana jedinstvena valuta izvor svih nedaća zone evra i da ih ne treba posmatrati kao 10 Božijih zapovesti već što pre menjati. 

"Kada su pravila loša, treba ih menjati, inače srljamo u katastrofu", rekao je za AFP Štiglic (Joseph Stiglitz), autor knjige "Evro: kako jedinstvena valuta preti budućnosti Evrope". 

Naveo je da su nakon pokretanja evra ekonomisti očekivali prvi udar kako bi videli koliko je otporna, a kada se to dogodilo 2008, posledice su bile "katastrofalne". 

Štiglic kritikuje propise u zoni evra, pre svega pravilo da budžetski deficit ne sme biti viši od tri odsto, i smatra da je to ograničenje "palo s neba" jer nije zasnovano ni na jednoj ekonomskoj teoriji. 

"Bog je preneo 10 zapovesti na planini Sinaj, a u slučaju evra pravila su uspostavili obični ljudi", rekao je on. 

Danas većina ekonomista, pa i Medjunarodni monetarni fond, odbacuju ideju da štednja pomaže da se ostvari privredni rast, navodi Štiglic, dodajući da je to, "avaj, i dalje dominantno mišljenje u nemačkoj vladi, a posebno u Ministarstvu finansija". 

Štiglic se u svojoj knjizi protivi "neoliberalnoj idelologiji" u EU, i ne ostavlja nikakvu sumnju po pitanju toga da smatra da je reč bukvalno o idelologiji, verovanju koje nije nužno zasnovano na dokazima. 

Podsetio je da se štednja pokazala neuspešnom tokom Velike depresije 30-ih godina prošlog veka, nakon toga u Aziji i Argentini, a po njegovom mišljenju to se dogadja i sada u Evropi. 

"Najinteresantnije je da je MMF izvukao pouke iz prošlosti i priznao da je pogrešio", rekao je ovaj ekonomista, koji se čudi što još ima vlada poput Nemačke na čelu s kancelarkom Angelom Merkel koje istrajavaju na zahtevima politike prilagodjavanja, "neuskadjenim sa reformama koje su potrebne zoni evra". 

Po Štiglicovom mišljenju, greške su počinjene u doba nastanka evra jer su Evropljani "namestili plug pre volova", odnosno uspostavili su jedinstvenu valutu bez neophodnih institucija koje će njome upravljati. 

Kao još veći problem navodi da su države članice ostale lišene dva najznačajnija mehanizma finansijskog prilagodjavanja  -  deviznog kursa i kamatne stope, što znači da su im ruke vezane i imaju manevarski prostor samo u budžetskoj politici, a isto je i sa Evropskom centralnom bankom koja se bavi samo inflacijom. 

Štiglic je pozvao da se stvari promene kako ujedinjena Evropa ne bi bila ugrožena. 

"Evro je možda dobar za nekoliko osoba i bankare, ali nije za običan svet. Društvo stagnira i ne veruje, i to daje podsticaj strankama ekstremne desnice", navodi Štiglic. 

U svojoj knjiizi on daje više predloga, poput uspostavljanja institucije koja bi se bavila i borbom protiv nezaposlenosti i podsticanjem rasta. 

U slučaju da to nije moguće, Štiglic smatra da bi ili iz zone evra trebalo da istupi Nemačka, što bi omogućilo povećanu konkurentnost drugih zemalja zahvaljujući devalvaciji jedinstvene valute, ili da se evro ukine ili da se u iščekivanju osnivanja potrebnih institucija stvore "čak dve ili tri monetarne zone".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.