AAA

IZJAVA-DANA | 06.10.2016 14:25 > 06.10 14:27

Stojan Stamenković: Penzionerima šta god da se da, oni moraju da trpe, a sa platama je drugačije...

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je danas da je sasvim izvesno da će Medjunarodni monetarni fond (MMF) biti saglasan da u Srbiji budu povećane plate u javnom sektoru, najverovatnije tri do četiri odsto, kao i penzije.

"Tačan procenat povećanja je teško utvrditi u ovom momentu dok se ne uradi projekcija budžeta za narednu godinu. To će zavisiti od rasta bruto domaćeg prozvoda (BDP)", kazao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Ako bi rast BDP naredne godine bio, kako se prognozira, tri odsto, ne treba očekivati povećanje plata i penzija veće od tri-četiri odsto, naveo je Stamenković.

On je dodao da će MMF verovatno dozvoliti veći procenat povećanja plata nego penzija.

"Penzionerima šta god da se da, oni moraju da trpe, a sa platama je drugačije jer postoje osetljivi sektori kao što su zdravstvo i prosveta, gde visina plata može da izazove odredjene probleme", ocenio je Stamenković.

Misija MMF u Beograd dolazi u drugoj polovini oktobra povodom nove revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom i sa predstavnicima Vlade će razmatrati u kom procentu mogu da budu uvećane plate u javnom sektoru i penzije jer je budžetski deficit ove godine manji od planiranog, a u 2017. se očekuju dodatne uštede u državnoj kasi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.