AAA

IZJAVA-DANA | 22.12.2016 12:00

Džejms Ruf: Likvidacija ili restrukturiranje državnih preduzeća od presudnog značaja za stabilnost

Šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf je ocenio da je za fiskalnu stabilizaciju u Srbiji od presudnog značaja da se državna preduzeća restrukturiraju tako da postanu održiva ili da budu likvidirana da bi se sprečilo gomilanje dugova.

"U slučajevima kao što su Resavica i RTB Bor, radi se o preduzećima koja se nalaze u manje razvijenim regionima, pa planovi restrukturiranja moraju da budu postepeni i da uzmu u obzir socijalne implikacije. Podrška tim preduzećima u budućnosti treba da se obezbedjuje putem transparentnih budžetskih subvencija, umesto kroz akumulaciju dugovanja. Vlada se obavezala da će se pozabaviti problemima svih ovih preduzeća", rekao je Ruf u intervuju za Danas.

On je dodao da je potrebna dobra analiza koji delovi RTB-a stvaraju gubitke i treba da se zatvore.

"Tom preduzeću je potreban profesionalniji pristup upravljanju da bi se sprečila akumulacija gubitaka i dugova, kao i da bi se pronašli načini da se smanji višak zaposlenih", kazao je Ruf.

Komentarišući stanje u Petrohemiji on je rekao da je u toku restrukturiranje tog preduzeća koje bi trebalo da dovede do toga da u narednom periodu ne predstavlja teret po državu.

"Azotara je težak slučaj. Ne bi trebalo da dobija subvencije u budućnosti. Saglasili smo se da gas treba da im se isporučuje samo na bazi avansnih plaćanja celokupnog iznosa", istakao je Ruf i ocenio da bi Petrohemija i Azotara mogle da dovedu do troškova koji daleko prevazilaze njihov privredni značaj.

Na pitanje da li se u 2017. godini može očekivati novo povećanje plata u javnom sektoru i penzija on je rekao da ne treba očekivati velike povišice dok je inflacija niska.

"Mi se ne protivimo većim platama i penzijama. Radi se samo o redosledu radnji i obimu povećanja. Ovaj program ima za cilj povećanje dohotka u Srbiji. Želimo da ekonomija raste, da radnici u privatnom sektoru imaju veće zarade, kao i zaposleni u javnom sektoru i penzioneri. I postižu se rezultati. Svedoci smo ekonomskog rasta i povećanja državnih prihoda koji su stvorili prostor za ta povećanja. Takodje, vidimo da je inflacija očuvala realnu vrednost plata i penzija", kazao je Ruf.
 
On je ukazao da će ključno pitanje u 2017. godini biti reforma obrazovanja, gde se do sada nije puno uradilo.

Odgovarajući na pitanje koliko zaposlenih je višak u javnom sektoru, Ruf je kazao da se na osnovu planirane mase zarada u 2017. godini može očekivati da će biti manje 5.000 zaposlenih.

"Ne očekujemo velika dodatna smanjenja ukupnog broja zaposlenih, ali bismo želeli da vidimo bolju raspodelu po različitim sektorima", kazao je Ruf.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.