AAA

IZJAVA-DANA | 22.08.2017 14:50 > 22.08 17:52

Djordjević: Država nastoji da reši problem radnika Goše

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je da danas nije razgovarao sa radnicima Goše koji su protestovali ispred Vlade Srbije jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu, ali je istakao da država pokušava da reši njihov problem na najbolji način.

"Vlada je od prvog trenutka preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova pokušavala da reši problem i bila je i biće uključena u razgovore", rekao je Djordjević.
"Ali, radnike Goše ne smemo da izdvojimo kao neki poseban slučaj, jer bi to bio presedan a postalo bi pravilo kako bi kasnije trebalo prema svima da se ophodimo", rekao je ministar i dodao da država radi obazrivo s obzirom da je reč o privatnoj kompaniji.

Ministar je dodao da lično smatra da način na koji se radnici Goše bore za svoja prava nije pravi način.

Dodao je da država brine o svima njima, da su i oni gradjani Srbije i da želi da se taj problem reši na najbolji i najmirniji način.

"Davali smo niz predloga kako i na koji način da se prebrodi ovo neplaćanje poreza i doprinosa kako bi oni počeli da rade, a kasnije država da namiri", rekao je on.

Djordjević je ponovio da je državi najbitnije da radnici zadrže posao i da im pomogne.

On je dodao da je Vlada Srbije radnicima Goše pomogla i da overe zdravstvene knjižice do 30. septembra, nudila se da posreduje u prodaji proizvoda te fabrike šinskih vozila, ali i ponudila 120 radnih mesta u Topoli i Velikoj Plani, za koje se, kako je rekao, prijavio samo jedan radnik.

"Da li je moguće da ljudi koji kažu da 20 meseci nisu dobili platu ne žele da rade na drugom mestu", upitao je Djordjević i dodao da obaveze poslodavca ostaju i kada radnik zasnuje radni odnos na drugom mestu.

Zaposleni u Goši iz Smederevske Palanke štrajkuju od kraja marta ove godine jer od poslodavca potražuju oko 30 plata. Fabrika je bila u vlasništvu slovačkog ŽOS-a a u aprilu ove godine je preprodata kiparskoj firmi Lisnart. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.