AAA

IZJAVA-DANA | 23.08.2017 13:05

Branislav Nedimović: Izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu odnose se samo na državljane EU

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da očekuje da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu budu usvojene na vreme, kako bi se primenjivale pre 1. septembra, kada stupaju na snagu odredbe Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju EU o liberalizaciji tržišta poljopriprivrednim zemljištem.

"Postoji komunikacija s Briselom na ovu temu i nema nikakvih problema u vezi sa izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu", kazao je Nedimović novinarima uoči razgovora s predstavnicima poljoprivrednih udruženja o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

On je istakao da Srbija vodi računa o svojim interesima uz ispunjavanje svih medjunarodnih obaveza.

Rekao je da ne očekuje nikakve probleme u vezi sa sprovodjenjem novina u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ali je istakao da će država kažnjavati sve pokušaje da stranci na nelegalan način dodju do zemljišta.

Nedimović je podsetio da se SSP bavi isključivo pravima gradjana, a što se tiče stranih pravnih lica, odnosno firmi, u Ustavu je jasno navedeno, kako je kazao, da je kupova zemljišta moguća samo ako postoji medjudržavni sporazum o tome.

On je rekao da se izmene zakona odnose samo na državljane EU.

Na pitanje novinara zašto nije bilo javne rasprave o izmenama zakona, on je rekao da ne vidi ništa sporno u tome, ističući da je to bila odluka Vlade, kao i da se taj zakon usvoji po hitnom postupku.

"Mi radimo u korist gradjana i štitimo njihove interese. Mi smo mesecima sa udruženjima poljoprivrednika razgovarali o izmenama zakona, ali to nije bilo u formi javne rasprave", rekao je ministar.

Prema njegovim saznanjima, do sada je u Skupštinu Srbije stiglo nekoliko amandmana na predložene izmene zakona, ali bi do početka sutrašnje sednice, na kojoj će se raspravljati o tom propisu, moglo biti upućeno još amandmana.

"Današnji skup s predstavnicima poljoprivrednih udruženja i agrarnim stručnjacima organizovan je kako bi se na što bolji način pripremila sutrašnja skupštinska rasprava i odbranili interesi Srbije", rekeo je Nedimović.

Predsednik Saveza proizvodjača agroprivrede Srbije Zoran Milićević rekao je novinarima da su predstavnici poljoprivrednih udruženja došli da podrže ministra i njegovo ministarstvo pred početak sutrašnje rasprave o izmenama zakona u Skupštini Srbije, jer se ne slažu sa prodajom zemljišta strancima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.