AAA

IZJAVA-DANA | 05.09.2017 15:15

Stamenković: Biće dobro ako rast BDP Srbije bude dva odsto

Projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od tri odsto neće biti ostvaren i biće dobro ako bude i dva odsto, rekao je danas saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Stojan Stamenković.

On je na predstavljanju novog broja MAT-a rekao da je preradjivačka industrija, koja je u prvoj polovini godine rasla po visokim stopama, počela u julu da pada i skoro stagnira.
"Usporenju rasta preradjivačke industrije najviše je doprineo pad u proizvodnji motornih vozila i prikolica, prehrambenoj industriji, naročito proizvodnji mesa, proizvodnji naftnih derivata i nemetalnih minerala, odnosno cementa", rekao je Stamenković.

Dodao je da su privredni rast usporile i slabe investicije koje su u prvom polugodištu realno veće samo za dva odsto.

Za brži privredni rast, prema njegovim rečima neophodno je da investicije čine 25 odsto BDP, od čega inostrane treba da iznose oko 30 odsto.

Padu investicija, kako je rekao Stamenković, doprineli su izbori za predsednika države, pa je moguće da će se u drugom delu godine stanje popraviti.

"U ukupnim investicijama najviše su podbacila ulaganja domaćih privrednika", rekao je Stamenković.

On je istakao da se nedovoljno investira i u elektroprivredi i da ako se ulaganja ne povećaju može biti ozbiljnih problema u rastu BDP-a.
 
Dodao je da je i u gardjevinarstvu registrovan pad u prvom polugodju za oko tri odsto i da se jedino gradi u Beogradu ali da nije siguran da je to velika podrška rastu BDP-a.

"Prvo se izgradi velelepna fontana na Slaviji, a onda se raskopa da bi se uredio trg. Govori se da će se rekonstruisati fontana na Trgu Nikole Pašića i da će biti okrugla umesto duguljasta. Osim što ti radovi stvaraju troškove, nisam siguran ni da im je redosled dobar", rekao je Stamenković.

Dodao je da se gradjevinska industrija verovatno seli u sivu zonu i da radovi kasne.

Urednik MAT-a Ivan Nikolić rekao je da rast BDP neće biti tri odsto kako je projektovano jer je suša odnela najmanje jedan procentni poen BDP-a i da raste spoljnotrgovinski deficit.

"Iako raste izvoz raste i uvoz još brže pa se povećava deficit", rekao je Nikolić i dodao da je dobro što je u budžetu ostvaren suficit od oko 100 milijardi dinara i što je pao javni dug za godinu dana smanjen za oko milijardu evra.

Kapitalni izdaci su od januara do jula prema njegovim rečima manji za oko petinu, a plate nisu podigle promet u trgovini.

"Dobro je što je u julu na povećanje prometa uticala potrošnja 67.000 turista", rekao je Nikolić.

Saradnik MAT-a Miladin Kovačević rekao je da Medjunarodni monetarni fond preporučuje Srbiji smanjenje nenaplativih kredita i strukturne reforme kako bi se povećale investicije kao preduslov za podizanje stope privrednog rasta.

Na pitanje kolika je stopa nezaposlenosti u Srbiji, Kovačević je rekao da je 11,8 odsto mereno evropskim kriterijumima što znači da su u zaposlene uračunati i oni na privremenim i povremenim poslovima, kao i neformalno zaposleni.

Dodao je da Republički zavod za statistiku nije istraživao kolika bi stopa nezaposlenosti bila kada bi se isključili evropski kriterijumi odnosno povremeno i neformalno zaposleni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.