AAA

IZJAVA-DANA | 28.04.2018 15:45

Brnabić: Rast srpske privrede najviši zabeleženi rast u poslednjih deset godina

Očekivani rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine iznosi 4,5 odsto i značajno je veći od projektovanog rasta od 3,9 odsto, pokazuju poslednje procene, a saopštila je danas Vlada Srbije.
"Rast srpske privrede za prva tri meseca ove godine značajno je veći od prosečnog rasta u regionu i u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je to najviši zabeleženi rast u poslednjih 10 godina i da je on rezultat reformi koje je započela Vlada koju je vodio aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

"Jednako važno kao stopa rasta je i čiljenica da se menja model privrednog rasta. Umesto zaduživanja i potrošnje, koji su pre 10 godina bili osnovni pokretači srpske ekonomije, rast se sada zasniva na održivim izvorima, prvenstveno na proizvodnji, investicijama i inovacijama", rekla je Brnabić.

Budžet Srbije je u suficitu od 6,1 milijardi dinara, dok je za prva četiri meseca bio planiran deficit od 40,1 milijardi dinara.

"Ovaj izvanredan rezultat koji smo postigli dodatno nas obavezuje da nastavimo da radimo na dostizanju projektovanog rasta do kraja godine. Nema prostora za opuštanja", rekla je premijerka. 

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije u budžetu za 2018. godinu izdvojila 128 milijardi dinara za investicije u kapitalne projekte i da su planirani projekti započeti na vreme, pa je izvršenje budžeta za investicije u kapitalne projekte veće za 2,8 odsto od planiranog u prvom kvartalu.

U prvom kvartalu nastavljen je rast izvoza roba za više od 10 odsto, dok je povećan uvoz mašina i materijala za proizvodnju, što prati rast preradjivačke industrije.

Rast izvoza usluga od skoro 20 odsto u prva dva meseca ove godine pokazatelj je da ekonomija Srbije postaje sve više bazirana na znanju. Samo kod poslovnih i IKT usluga zabeležen je suficit u razmeni usluga sa inostranstvom od oko 200 miliona evra, navodi se u saopštenju.

U prvom kvartalu započeo je oporavak privrednih grana koje su imale pad početkom prošle godine, tako da je zabeležen značajan rast sektora gradjevinarstva i proizvodnja električne energije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.