AAA

IZJAVA-DANA | 19.06.2018 10:05 > 19.06 10:20

Milan Kovačević: Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

"Vlast da subvenciju nekoj firmi i onda se pohvali gradjanima kako je nešto uradila, otvorila nova radna mesta, zaposlila ljude. Ali je ne zanima što će time zapravo napraviti štetu, što će svojom intervencijom dovesti u problem, možda čak i u propast, neke druge kompanije koje posluju u tom sektoru", rekao je Kovačević za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE, www.voice.org.rs).
Prema njegovim rečima, ni jedna državna subvencija nije korisna, jer ako se daju subvencije jednoj firmi u nekoj privrednoj grani, onda bi morale da se daju svima koji u tom sektoru posluju.

"U suprotnom, firma koja je dobila subvencije postaje povlašćena a ostale ostaju u neravnopravnom položaju", kazao je Kovačević i ocenio da je motiv za takvu državnu politiku želja vlade da poveća svoju popularnost.

Vlada Srbije davanje subvencija stranim kompanijama obično pravda nastojanjima da se smanji nezaposlenost, ali su iz novosadskih IT kompanija ukazali na činjenicu da na tržištu rada nema nezaposlenih IT stručnjaka, pa će nemački investitor preuzimati kadrove već zaposlene u novosadskim firmama.

"To se pokazalo kao tačno. Maltene svi koje su zaposlili su do sada radili u nekoj već postojećoj novosadskoj IT firmi", kazao je za VOICE Milan Šolaja, direktor Vojvodjanskog IKT klastera.

Prema njegovim rečima, dodatni problem predstavlja činjenica da "Kontinental" zapošljava asistente sa novosadskog Fakulteta tehnickcih nauka, a taj fakultet ionako ima problema sa manjkom nastavnog kadra.

Vlasnik novosadske IT kompanije "Coing" Nenad Milanović rekao je za VOICE da je pre tri meseca pisao sedištu kompanije "Kontinental" u Hanoveru i njihovom odeljenju za prijavu sumnji na korupciju i obavestio ih o nameri Vlade Srbije da nemačkoj kompaniji dodeli subvenciju, čime se, kako tvrdi, ne samo podriva domaći IT sektor, već se i krše propisi o zaštiti konkurencije koji važe u EU i Srbiji.

"Nikada mi nisu odgovorili na to pismo", kaže Milanović i dodaje da se ne može kriviti Kontintal, već država.

"Verujem da bi inžinjeri prelazili da rade kod njih i da je potpuno tržišna igra bila u pitanju, odnosno da su došli ovde bez pomoći države. Oni su velika kompanija, imaju kapital i ne verujem da je ta subvencija uopšte bila presudna za njihov dolazak u Srbiju", rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što je država na pogrešan način iskoristila novac poreskih obveznika.

"Gradjani i država faktički time ništa ne dobijaju, samo se poreska baza prebacuje na nekog drugog, poklanja im se novac koji smo praktično stvorili mi koji smo do sada ovde plaćali porez", upozorio je Milanović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.