AAA

IZJAVA-DANA | 29.03.2019 10:20 > 29.03 10:20

Volfgang Išinger: Razgraničenje otvara Pandorinu kutiju

Nemački stručnjak za Balkan Volfgang Išinger izjavio je da bi bio prvi koji bi pozdravio plan koji nailazi na široku podršku u srpskom društvu i parlamentu, kao i jednako široku podršku na Kosovu, jer bi "tada postojale pretpostavke da se ne stvori bure baruta i novi problem".

"Trenutno smo miljama da ne kažem svetlosnim godinama, udaljeni od takvih pretpostavki i uslova", rekao je Išinger za list Politika koji u izdanju od petka, 29. marta, za njega napominje da je bio tvorac plana o rešenju kosovskog problema po modelu "dve Nemačke" iz 2007. godine.
On je rekao da je najteži problem u regulisanju odnosa Beograda i Prištine "medjunarodno priznanje jednog i drugog entiteta".

Na pitanje o razgraničenju, on je rekao da "svaka promena granica, to je istorija pokazala, natera ljude da se presele i postavlja se pitanje da li se to htelo postići".

"I da li to dovodi do mira ili do novih uzroka za izbijanje konflikta", rekao je Išinger.

On je rekao da zato deli veliku zabrinutost da se promenom granica može otvoriti Pandorina kutija iz koje izlaze novi problemi koji ne vode do mirnog rešenja.

"Lično sam veoma spreman da čujem i da slušam ako neko smatra da se to može na miran način rešiti i da bi to bilo trajno, održivo rešenje", rekao je Išinger.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.