AAA

IZJAVA-DANA | 11.06.2019 09:45 > 11.06 09:45

Danijel Server: Ideje podele Kosova, zamene teritorija ili promene granica su kao zombi

Profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server izjavio je za Glas Amerike da je Aleksandar Vučić dokazao da, u ovom trenutku, ne traži iskreno rešenje za spor sa Kosovom.

Na pitanje o mogućoj podeli, zameni teritorija ili promeni granica kao putu rešavanja spora Kosova i Srbije, Server je ocenio da "tako nešto opisujem kao zombija".

"U osnovi je mrtvo, ali luta Zemljom u nadi da bi mogao biti oživljen. To je medjutim samo loša ideja, jer Kosovo i Srbija ne mogu da se saglase o onome što zaista želi druga strana. I loša je ideja, jer bi destabilizovalo region Zapadnog Balkana, ali i Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu. Prvo pravilo diplomatije je: 'Ne čini loše', tako da mi nije jasno kako razmena teritorija izmedju Srbije i Kosova ne bi učinila ozbiljno zlo. Za mene je to mrtva ideja, ali će uvek biti ljudi koji će pokušavati da je obnove. Činjenica je da bi stekli uslove za članstvo u Evropskoj uniji Kosovo i Srbija treba da prikažu da su sposobni da sve svoje gradjane da tretiraju na isti način. A razmena teritorija je jasna poruka da su nesposobni za to. Kada bih želeo da budem član Evropske unije nastojao bih da izbegnem takvo rešenje. A ne da ga promovišem", ocenio je američki ekspert za Balkan.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.