AAA

IZJAVA-DANA | 12.06.2019 09:35 > 12.06 09:51

Srećko Mihailović: Za razliku od 'gradjanskih', protesti radnika bi bili tuča sa policijom

Sociolog Srećko Mihailović ocenio je da bi, za razliku od od mirnih "gradjanskih" protesta, mogući protest radnika u fazi apsolutne deprivacije, pre imao formu "južnoameričkih protesta" , uličnog bunta, razbijanja radnji i oštrih sukoba sa policijom.

Mihailović je za "Danas" ocenio da u dosadašnjim protestima "učestvuje maniji deo 'srednjeg sloja', a da je veći deo ovako ili onako vezan za državne jasle i nije im baš do protesta".

"Onaj deo srednjeg sloja koji učestvuje u protestima je u znatnoj meri zahvaćen prekarizacijom i obeležen sve većom nesigurnošću statusa i strahom od srozavanja niz društvene lestve, pa tako i 'ispadanja' iz srednjeg sloja i  približavanja onima koji su nuždom naterani na preživljavanje", analizirao je sociolog strukturu demonstranata.

Govoreći o radnicima on kaže da su to oni po nekim obeležjima bliski nekadašnjem lumpenproletarijatu.

"Oni već tri-četiri decenije gube status, oni su deklasirani, a po svom radnom položaju u gorem su stanju od klasičnih robova. Robovima je bio zagarantovan rad ali ne i život. Modernim robovima se donekle garantuje život ali ne i rad, a kada je nesiguran, onda su i primanja neizvesna, kao i sam život. Umesto života imamo preživljavanje. Ovaj deo radnika je retko sindikalno organizovan, a još redje stranački aktivan, ukoliko se pod tim ne podrazumeva rad za vladajuću stranku radi preživljavanja", ocenio je sagovornik "Danasa".

Upitan da li se opozicija obraća ovim ljudima, Mihailović kaže da su svi od njih digli ruke, kao i da su "u prirodnom spoju 'gradjana u protestima' i opozicije 'u savezu' sloboda medija i druge slobode precenjene, a hleb i život potcenjeni".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.