AAA

IZJAVA-DANA | 06.08.2019 09:40 > 06.08 09:40

Vilson: Zemlja koja ide u EU ne prima oružje iz Moskve

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je povodom isporuke ruskih tenkova Srbiji da zemlja koja ide u EU ne treba da prima naoružanje iz Moskve.

"Zemlja koja ide u EU, ne prima naoružanje iz Moskve, to nije kompatibilno", rekao je Vilson za Glas Amerike.

Upitan da li Srbija time šalje signale Zapadu i kako vidi nabavku oružja iz Rusije, Vilson je rekao da je to štetno i neodgovorno.

"Put Srbije ka EU je kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom, ne kroz rusko naoružanje, ne preko oružja iz Moskve. Sve dok je Kosovo otvoreno pitanje, videćemo ruske pokušaje, videćemo srpske igre, sve te neke kontroverzne odnose", kazao je Vilson.

On je ocenio da trenutne odluke mogu da štete samim ciljevima Srbije i dodao da razume da je Rusija uz Beograd po pitanju članstva Kosova u UN.

Komentarišući izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera koji je rekao da se nada da srpska opozicija neće bojkotovati izbore, Vilson je rekao da veruje u ustav i demokratske institucije, ali je dodao da srpska opozicija deluje u teškim uslovima.

"Ako ste srpska opozicija, teško je! U teškoj je situaciji i to mi je jasno. Ne svidja mi se medijska situacija u Srbiji, jako je teško, zato i pričam sa vama, zato sam veoma zadovoljan poslom koji obavlja redakcija Glasa Amerike na srpskom jeziku, mislim da je zaista važan. Ako želite da čujete različita mišljenja, zaista je to teško", navodi Vilson.

On je naveo da primećuje trend bojkota, naročito na Balkanu, i osporavanja legitimiteta parlamenta, ali je upitao kuda to vodi.

"Veoma imam razumevanja za teške uslove u kojima deluje srpska opozicija, to nije lak zadatak. Istovremeno je važno biti na terenu, razgovarati sa ljudima i zajednicama, da udju u trku, da budu odgovorni, i da se bore za političke ideje preko dostupnih mehanizama, dok pokušavaju da poboljšaju demokratske procese. Znam da to nije idealno, ali me brine i da se samo kaže 'Nećemo da učestvujemo'. Gde to vodi zemlju? To nije baš optimistično, ako vidite da su na terenu jedni glasovi i samo jedna snaga", dodao je Vilson.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.