AAA

IZJAVA-DANA | 13.09.2019 12:35 > 13.09 12:35

Maja Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas da patenti ne pripadaju samo naučniku koji ga je patentirao, već i naučnom institutu gde radi i državi, jer im oni omogućavaju da te patente otkrivaju.

Gojković je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima u Skupštini, navela da patent "nije samo intelektualna svojina, već nešto što je pronadjeno u okviru radnog mesta i profesije".

"Ne smemo da zaboravimo da država, da naučni instituti daju mogućnosti da u okviru radnog mesta naučnici otkrivaju patente", rekla je Gojković odgovarajući poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti koja je navela da zakon na patent gleda "kao na izvor prihoda" za poslodavca, a ne kao na intelektualnu svojinu.

Gojković je upitala "šta bi naučnik kod kuće mogao da uradi, a šta može da uradi u Vinči koja mu daje sve mogućnosti za rad".

Prema njenim rečima, naučnici u Vinči "rade za platu, nisu volonteri".

"I onda patentiraju nešto što je njihovo, a Vinča koja im je pružila sve treba da ostane bez ičega. Patent ne pripada samo onome ko ga je patentirao, već i naučnoj ustanovi iz koje je izašao. Mi im dajemo mogućnost da otkrivaju patente, zato i država ima pravo na taj deo i naučni institut", rekla je Gojković.

Gojković je navela i da država treba da "pooštri uslove" kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže, te da im Srbija pruža školovanje, a da "oni posle odu".

"Koliko Srbija ulaže u zdravstvene radnike, obrazovanje naučnika, koji, eto, posle ode. Naravno da ode jer tamo ima veću platu, ali ima i veće troškove. Moramo da razmislimo o tome kako država treba da se zaštiti, jer je ona uložila u te ljude", navela je Gojković i dodala da o takvim stvarima "svi govore pod kočnicom".

Ocenila je i da je sadašnja vlast "najbolja do sad, i da očekuje razumevanje stranaka da "svi rade zajedno na tome da bude bolje".

"Ovako vredne vlade i predsednika države koji radi danonoćno nije bilo u Srbiji. Očekujemo razumevanje svih stranaka da radimo da bude bolje. Kada bude bolje u državi onda možemo da se razlikujemo u nekim finesama", navela je Gojković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.