AAA

IZJAVA-DANA | 07.10.2019 15:00 > 07.10 15:00

Dušan Janjić: Priština će možda preispitati obaveze iz Briselskog sporazuma

Pobeda opozicionih stranaka na izborima na Kosovu će se odraziti i na dinamiku pregovora Beograda i Prištine, a tek treba videti kako će Beograd reagovati na potpuno novu situaciju, izjavio je agenciji Beta direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On je dodao da predstoji mesec ili dva za konstituisanje nove kosovske vlade i da treba sačekati konačne rezultate glasanja i videti da li će Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) morati da traže koalicione partnere.
"Opozicija (kada formira vladu Kosova) će možda preispitati ceo paket obaveza preuzetih Briselskom sporazumom, tako da Beograd mora da ima neki odgovor", rekao je on.

Janjić ne isključuje mogućnost da Beograd organizuje prevremene parlamentarne izbore kako bi se izbeglo da na proleće vladajući blok paralelno nastavlja pregovore sa Kosovom i vidi predizbornu kampanju.

Pripreme za nastavak dijaloga će, prema njegovim rečima, trajati dok se ne konstituiše nova Evropska komisija, a nije realno očekivati da dijalog počne pre druge polovine janaura iduće godine.

"U ovom trenutku malo znamo i o poziciji važnog aktera američkog predsednika Donalda Trampa, naročito imajući u vidu predsedničke izbore koji se održavaju iduće godine. Ne znamo da li njegova agenda dozvoljava prostor da se čeka mart ili juni", rekao je on.

"Prognoza Metjua Palmera, izaslanika američkog državnog sekretara, da će se sve dogoditi izmedju kosovskih i srpskih izbora sada pada u vodu", ocenio je Janjić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.