AAA

IZJAVA-DANA | 21.10.2019 10:55 > 21.10 14:06

Sergej Nariškin: Rusija 1999. bila slaba da zaštiti Srbiju, danas smo spremni da branimo prijatelje

Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije ocenio je da su "Rusija i Srbija devedesetih godina 20.veka preživele krah svojih država, praćen ekonomskim razaranjem i krvavim etničkim sukobima".

Nariškin je u autorskom tesktu za "Večernje novosti" naveo da je "naročito bilo teško u bivšoj Jugoslaviji, gde su, pod okriljem UN, zemlje NATO prvo pokrenule gradjanski rat, a zatim, suprotno medjunarodnom pravu, izvršile direktnu vojnu agresiju na Srbe". On je naveo da je od marta do juna 1999. godine "NATO vojna avijacija nemislordno bombardovala mirne srpske gradove uključujući prestonicu Beograd".

"Nažalost Moskva tada nije bila u mogućnosti da pruži potrebnu pomoć Beogradu. Rusija je bila previše slaba, iscrpljena borbom protiv unutrašnjeg separatizma i medjunarodnog terorizma. Kako je sa zadovoljstvom 2014. godine navodio bivši američki državni sekretar Strob Talbot, neposredni učesnik 'regulisanja' na Balkanu, Rusi su se, prestravljeni dogadjajima u Srbiji 'osećali kao nemoćni posmatrači koji su gledali najavu šta će NATO uraditi jednog lepog dana kako bi raskomadao Rusiju'"naveo je Nariškin.

Direktor Spoljne obaveštajne službe RF ocenio je da je u današjem svetu, Rusija ponovo jedan od vodećih centara moći.

"Danas našu zemlju odlikuju snažne vrednosti , nakojima nam mnogi na Zapadu zavide,snažan vojni potencijal, tvrda politička volja i spremnosti na odlučno delovanje na medjunardnoj sceni. Opet smo spremni da se založimo za sebe i zaštitimo svoje saveznike i prijatelje", zaključio je Nariškin.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.