AAA

IZJAVA-DANA | 21.11.2019 09:55 > 21.11 09:59

Branko Ružić: Nema potrebe za politizacijom teme zakonskih izmena o referendumu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je danas da nema potrebe za politizacijom teme zakonskih izmena o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ružić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je ono što su novine u Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi predvidjeno još Ustavom Srbije iz 2006. godine i da se tek sada to pitanje "pretače u zakon".

"Oni koji se brinu i politizuju ovu temu, i govore o nekoj veleizdaji neka ga (ustav) pročitaju", kazao je Ružić za RTS.

On je naveo da se javna rasprava o Predlogu zakona završava sutra i da je tokom održane rasprave pozdravljeno, kako je Ružić kazao, to što su jasno definisani rokovi, problem sudske zaštite, obaveznost pojedinih odluka, produžen rok za narodnu inicijativu sa sedam na 90 dana i drugo.

U Srbiji je do sada bilo četiri narodne inicijative, od kojih je jedna bila "uspešna narodna inicijativa", odnosno inicijativa vezana za izmene Krivičnog zakonika Fondacije "Tijana Jurić".

Ružić je podsetio da je Srbija do sada imala tri referenduma (1992, 1998. i 2006. godine) i dodao da su oni uvek bili na predlog Skupštine, a ne gradjana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.