AAA

IZJAVA-DANA | 20.12.2019 10:05 > 22.12 00:24

Sem Fabrici: Situacija oko izbornih uslova bolja nakon dijaloga, još bolja ako se ispoštuje dogovor

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je, što se tiče izbornih uslova, "situacija u Srbiji bolja nego što je bila pre održavanja tri runde medjustranačkog dijaloga uz posredovanje delegacije članova Evropskog parlamenta, a da će biti još bolja ako se ispoštuje postignuti dogovor".

Fabrici je gostujući na RTS rekao da su tokom tri runde medjustranačkog dijaloga postignuti dogovori koji treba da omoguće jednak tretman svih učesnika na izborima, izmedju ostalog i podjednak pristup medijima, a da će od primene postigutih dogovora zavisiti kako će Srbija od strane EU biti ocenjena u izbornom danu.

"Nadamo se da će biti realizovano ono što je dogovoreno, kako bi svi mogli da učestvuju na izborima. Predstojeći izbori će biti izazov, i svakako će to biti test demokratije, kako će Srbija sprovesti te izbore na sam izborni dan", kazao je Fabrici.

Fabrici je rekao da su institucije u Briselu vrlo posvećene dešavanjima u Srbiji, što potvrdjuje i to što je pre deset dana otvoreno novo poglavlje u pretpristupnim pregovorima za pridruživanje EU.

On je rekao da je u oblasti ekonomije Srbija napravila veći napredak u oblasti finansijskih usluga i protoka kapitala, do čega je dovelo i otvaranje dva poglavlja u pregovorima sa EU, a što je imalo za posledicu da trgovinska razmena sa EU iznosi 65 odsto, ali i da srpska ekonomija može imati brži privredni rast, i smanjenje jaza izmedju srpske i privrede zemalja EU, uz sprovodjenje reformi o javnim nabavkama javnih preduzeća.

Fabrici je naveo i da Srbija dosta toga treba da uradi po pitanju reforme pravosudja i vladavine prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije i demokratizaciji društva, ali i da EU podržava produbljivanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu, što vidi kao "deo procesa približavanju EU".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.