AAA

IZJAVA-DANA | 18.01.2020 11:00 > 18.01 11:00

Siniša Mali: Djilasov plan bi za šest meseci vratio Srbiju na put ka bankrotu

Ministar finasija Siniša Mali naveo je povodom šestomesečnog plana "Srbija 2020" koji je predstavio lider Stranke slobode i pravde Dragan Djilas, da je lider SSP imao mnogo prilika da uradi nešto dobro za gradjane, navodeći da je "pokazao samo jedno da je njegova politika da kaže gradjanima ono što žele da čuju ne vodeći računa o ceni".

U autorskom tekstu u "Večernjim novostima", Mali je naveo da "Djilas ne razume da gradjani više ne veruju u bajke i laka obećanja."
"Djilasov plan, koji je predstavio, za samo šest meseci bi vratio Srbiju na put ka bankrotu, a za nekoliko godina bi ona do toga i došla. Ovo nisu proizvoljne tvrdnje, već su zasnovane na analizi pomenutog plana. Ključni problem predvidjenog plana je to što se zasniva na ukidanju ili smanjenju u suštini netrajnih i privremenih rashoda, uz istovremeno trajno smanjenje prihoda i povećanje rashoda strukturnog karaktera", ocenio je ministar finasija i dodao da je pomenuti model već primenjivan od 2005. do 2008. godine.

On je naveo i da bi "Djilasovo povećanje plata imalo za posledicu povećanje učešće zarada u BDP za 1,4 procentna poena, odnosno udeo zarada bi iznosio 10,9 odsto i bio bi znatno veći od proseka u EU".

"I sam Djilas, čak i sa ovako malo razumevanja ekonomiju, zna da je to nemoguće, pogotovo u šestomosečnom periodu, ali je izabrao da priča bajke. Plate tih istih medicinskih sestara, o kojima govori, bile su mnogo manje dok su oni vodili Srbiju. Godine 2011. plata medicinske sestre je bila 282 evra, a danas je 403 evra", analizirao je Mali plan i ocenio da bi "ukupan efekat Djilasovih mera, pri ostalim nepromenjenim okolnostima imao negativan efekat na fiskalni rezultat".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.