AAA

IZJAVA-DANA | 09.04.2020 09:05 > 09.04 09:12

Vladimir Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti  da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

"Bio sam veoma zabrinut zbog hapšenja gospodje (Ane) Lalić prošle sedmice. Takodje, laknulo mi je kada sam čuo da je srpska vlada brzo reagovala i povukla mere za 'centralizaciju' javnog informisanja", rekao je Bilčik, za "Danas".

Kako je naveo, "treba imati na umu da će čim to dozvoli situacija na terenu u Srbiji biti održani parlamentarni i lokalni izbori".

"Mi u Evropskom parlamentu posmatramo i nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju u vašoj državi", rekao je Bilčik.

Na pitanje o odnosu vlasti prema pomoći iz Kine i Evropske unije (EU), on je naveo da je "važno pričati o onome što radi EU".

"EU čvrsto stoji uz naše partnere na Zapadnom Balkanu, konkretnim koracima i obavezivanjima. EU je tu za ljude u Srbiji, u dobrim i lošim vremenima", rekao je Bilčik, podsetivši na pomoć za vreme poplava 2014. godine.

On je naveo da je EU "sada mobilisala 15 miliona evra za neposrednu pomoć zdravstvenom sistemu i nudi 78,4 miliona evra za socijalni i ekonomski oporavak širom Srbije od korona virusa".

"Samo prošlog petka, 3. aprila, na primer, EU je zajedno sa partnerima iz UN odobrila  4,9 miliona evra, što će biti iskorišćeno za kupovinu respiratora, testova i zaštitne opreme za sve one ljude u Srbiji koji se danonoćno bore sa korona virusom, na 'prvoj liniji fronta' u ovoj krizi", naglasio je Bilčik.

On je izneo i "jednu opasku u vezi sa Kinom".
"Da su tamošnje vlasti odgovorno informisale čitav svet i njegove gradjane o širenju COVID 19 već u decembru, današnja pandemija bi bila znatno manje ozbiljna svuda, uključujući Srbiju", rekao je Bilčik.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.