AAA

IZJAVA-DANA | 09.05.2020 10:00 > 09.05 10:32

Milan Antonijević: Dan glasanja previše blizu, vlast da čuje lupanje u šerpe

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da 21. jun, kao dan izbora, deluje previše blizu, kao i da će predstojeći izbori biti prijemni ispit za demokratiju nakon vanrednog stanja.

"Kad god se održe, ovi parlamentarni i lokalni izbori biće prijemni ispit za demokratiju nakon vanrednog stanja, naravno, sve pod uslovom da ponovo ne uronimo u loše dnevne brojeve i povratak pandemije", rekao je Antonijević, za "Danas".

Govoreći o izborima, on je naveo da će biti mnogo dilema, koji god dan se odabere, od bezbednosti prilikom prikupljanja potpisa neposredno nakon ovako čvrstih mera, do mogućnosti slobode okupljanja i drugih prava neophodnih za demokratske i fer izbore.

"Kada tome dodamo i medijsku situaciju, nejednaku zastupljenost aktera na političkoj sceni, 21. jun deluje previše blizu", ocenio je Antonijević.

Na pitanje šta misli o lupanju u šerpe u 20.05 časova, on je rekao da "nije bitno kako se vidi lupanje u šerpe, bitnije je kako se čuje lupanje u šerpe".

"Mnogo je značajnije kako naše institucije, kako vlast vidi tu široku i spontanu akciju u celoj Srbiji, to nagomilano nezadovoljstvo, koje nećete videti ako stavite ružičaste naočare", naveo je Antonijević.

On je rekao i da samo uvodjenje vanrednog stanja nije bilo protivustavno, ali su se u narednim danima, odmah nakon 15. marta, "morali stvoriti uslovi da Narodna skupština zaseda, da je ne čekamo četrdeset i nešto dana da potvrdi sve što je uradjeno".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.