AAA

IZJAVA-DANA | 15.05.2020 10:30 > 15.05 10:30

Goran Marković: Oduzeti novac kulturi, a posebno kinematografiji, ravno zločinu

Režiser Goran Marković izjavio je da je "ravno zločinu" oduzeti novac kuturi, a posebno kimenatografiji koja ne postoji bez državne pomoći.

"Tu nema šta da se doda", rekao je Marković, za "Danas", povodom odluke Vlade Srbije da se Ministarstvu kulture i informisanja, a time i Filmskom centru Srbije, rebalansom budžeta oduzme 20 odsto ranije predvidjenih sredstava, zbog saniranja posledica korona virusa.
Marković je ocenio da umetnici za ovu vlast "predstavljaju nepotreban izdatak koji, uz to, nosi i moguće opasne posledice".

"Oni misle ovako:'Šta će nama kultura ili umetnost kada smo na vlast došli preko onog dela biračkog tela koji se tih stvari gadi? Samo nepotrebno komplikujemo sebi stvari. Nikad se ne zna šta mogu da misle i kažu ti umetnici. Bolje daj ih nama. Ili, ako već moramo da im udelimo  neku paru, neka bar to odrade za našu promociju, ionako odvajamo od onog što je naše. Pa, neka zarade'", rekao je Marković.

"Pretpostavljam", naveo je Marković, "da tako misli milicioner (Goran) Vesić i njemu slični".

Marković je rekao da je i epidemija korona virusa "otvorila ogoljenu sliku o državi u kojoj živimo": dodajući: "Skup diletanata i lažova, to je ono što vlada ovom zemljom".

Pominjući "poznate detalje o prikrivaju početka epidemije zbog izborne liste SNS", afere otkrivene poslednih godina, "neshvatljive laži kojima nas tiranin obasipa svakog dana", on je rekao da je sve to sada ogoljeno.

"Ako ima nešto što je korisno u ovoj epidemiji to je činjenica da u potpalublju curi na sve strane", naglasio je Marković.

On je rekao da je nezadovoljstvo veliko i da je mnogima prekipelo, dodajući da "šerpe više nisu dovoljne".

"Ne pripadam nikakvom pokretu koji je za ili protiv izbora. Ja na izbore neću izaći zato što ne želim da na taj način pružim legitimitet jednoj unapred dogovorenoj prevari", rekao je Marković.

Kako je naveo, cela mašinerija vlasti liči mu na "grupu šibicara koja nastoji da privuče naivne i da ih opelješi".

"E, pa ja znam kako šibicari rade i neću se navući. Neka plačkaju lakoverne", rekao je Marković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.