AAA

IZJAVA-DANA | 09.07.2021 14:10 > 09.07 14:11

Ana Brnabić: Srpska vanparlamentarna opozicija jedina na svetu zastupljena na javnom servisu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je srpska vanparlamentarna opozicija jedina opozicija takve vrste u "Evropi i svetu" koja ima prisustvo na javnim servisima.

Na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS), na pitanje da li veruje da će nakon završenog medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, izveštaji nezavisnih institucija o zastupljenosti političara na javnim servisima biti drugačiji, Brnabić je rekla da je opozicija već prisutna, ali da je to pitanje ipak za javni servis.
"Nisam urednik Radio-televizije Srbije (RTS), to je pitanje koje morate da postavite RTS-u. Ja znam da postoji prisutnost opozicije na RTS, kao i da postoji prisutnost vanparlamentarne opozicije na javnom servisu, što ne znam da negde postoji, u Evropi i svetu", kazala je ona.

Brnabić je navela da joj je žao što Srbiji slobodu medija "spočitavaju" zemlje u kojima su novinari ugroženiji nego u Srbiji.

"Vidim da su mediji ugroženiji u nekim zemljama Evropske unije nego što su u Srbiji, ali u nekim zemljama koje nama stalno spočitavaju slobodu medija. Deluje kao da se mi možda mnogo bolje obračunavamo s tim i obezbedjujemo slobodu medija", istakla je ona.

Na pitanje da li se u Srbiji sa istom brzinom rešavaju slučajevi napada na novinare kao u Evropi, Brnabić je odgovorila da se rešavaju brže nego u zemljama Zapada.

"Nažalost, kada mi imamo pozitivne primere u Srbiji, to apsolutno niko ne objavljuje. Primer su pretnje urednici portala Južne vesti Gordani Bjeletić, koji je rešen u najbržem roku", navela je ona.

Brnabić je naglasila da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo uradili svoj posao na tom slučaju, kao i u slučajevima novinarke Jelene Zorić i novinara Daška Milinovića i Milana Jovanovića, za paljenje čije kuće je osudjen bivši predsednik opštine Grocka iz Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović.

"Vi to ne prijavljujete, vi o tome ne izveštavate zato što ne odgovara narativu koji želite da gurate. Moguće je da je i to sloboda medija. Ja mislim da je to zloupotreba medija, ali mi smo demokratska zemlja", ocenila je ona.

Obezbedjenje prisutno u prostorijama PKS sprečilo je reportera Bete da postavi potpitanje, da li premijerka Brnabić kada govori o efikasnosti Srbije u rešavanju slučajeva napada na novinare podrazumeva i slučajeve prebijanja medijskih radnika od strane policije, na protestima pre tačno godinu dana.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.