AAA

IZJAVA-DANA | 08.01.2022 15:05 > 08.01 15:32

Vulin o povlačenju dozvola za Rio Tinto: Tražiću jasnije argumente od vike Rokfelerovih organizacija

 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je danas da će od premijerke Ane Brnabić tražiti "jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler" kako bi podržao eventualnu odluku vlade o povlačenju svih dozvola datih kompaniji Rio Tinto.


Vulin je kazao da će i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti da iznese stav o mogućem povlačenju dozvola za iskopavanje toj kompaniji jer kako je rekao, zna da Vučić "ne prima naredjenja ni od siledžija ni od stranaca".

"Moj glas ne može da se očekuje na osnovu sile koja nam preti već na osnovu potreba Srbije i njenog razvoja. Dok ne dobijem argumente koji se ne zasnivaju na neprijavljenim i nelegalnim protestima, prebijanju mirnih gradjana koji koriste svoje ustavno pravo i slobodno se kreću, dok mi se ne objasni zašto je grupa siledžija važnija od pravne procedure, neću se izjasniti", naveo je ministar a preneo njegov kabinet.
Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je vlada Srbije blizu odluke da ispuni sve zahteve vezane za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, ali je dodala da vlada "nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

"Mi (vlada Srbije i predsednik) smo jedan tim i ja, kao predsednica vlade, mislim da je to najbolja politika", kazala je Brnabićeva za televiziju Pink.

Prema njenim rečima, potrebno je da se proceni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto".

"Hajde da vidimo šta smo dužni. Ne želite Rio Tinto, ne želite iskopavanja, u redu. Dajte da vidimo šta smo dužni, dajte da isporučimo račun koji su oni (prema njenim rečima, bivša vlast) napravili, da vidimo kako mi to možemo da platimo. Zaista je vlada Srbije blizu toj odluci", rekla je premijerka.

Novi protesti protiv namere kompanije Rio Tinto da iskopava litijum počeli su u 13 časova u više gradova Srbija a okupljeni gradjani blokirali su više saobraćajnica.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.