AAA

IZJAVA-DANA | 24.08.2022 16:25 > 24.08 16:29

Aleksandar Vulin: Lavrov mnogo veći prijatelj Srbije od one koja je podržala rezoluciju o genocidu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, odbacio je današnju kritiku ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović njegovih razgovora sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, navodeći da o "prijateljima" Srbije ne može da govori neko ko je podržao rezoluciju Velike Britanije iz 2015. godine o Srbima kao "genocidnom narodu".

Vulin je u pisanoj izjavi ocenio da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov "sigurno mnogo više prijatelj Srbije nego oni koji traže da priznamo lažnu državu Kosovo, ili oni koji misle da je naš interes da uvedemo sankcije Rusiji, ostanemo bez gasa, ali i bez najdoslednijeg prijatelja u medjunarodnoj zajednici".
"Onaj ili da budem rodno ravnopravan: ona koja je glasala za to da Srbija podrži rezoluciju Velike Britanije po kojoj su Srbi genocidan narod odgovoran za masovne likvidacije i još masovnija silovanja, teško da je i sama prijatelj Srbije, a još teže ume da objasni ko su prijatelji Srbije", napisao je Vulin povodom kritike ministarke rudarstva i energetike.

Dodao je da ministar spoljnih poslova Rusije, s kojim se nedavno sastao u Moskvi, "ne tera Srbiju na bilo šta" i da "poštuje svaku reč predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Lavrov visoko ceni našu neutralnost i razume našu poziciju i po pitanju sukoba u Ukrajini i po pitanju poštovanja medjunarodnog prava, i nikada nije pokušao da našu politiku usmeri ili promeni, što se za prijatelje gospodje Mihajlović ne bi moglo reći", naveo je Vulin a preneo MUP.

Prethodno je ministarka rudarstva i energetike ocenila da Lavrov svojim izjavama "zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu".

"Srbija se jasno opredelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Umesto da poštuje našu odluku o neuvodjenju sankcija, uprkos pritiscima sa kojima se suočavamo, Lavrov zloupotrebljava tu činjenicu predstavljajući je kao našu podršku ruskoj strani u sukobu, čime vrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije", rekla je Mihajlović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.