AAA

IZJAVA-DANA | 15.11.2022 19:50 > 15.11 20:10

Gradonačelnik Beograda: Stari savski most nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da stari Savski most "nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost", kao i da ga ne zanima šta će biti s tim mostom posle uklanjanja.

Šapić je za RTS izjavio povodom odluke o rušenju tog mosta koju je usvojila Skupština Srbije da, što se tiče gradskih vlasti, "ne zna od koga zavisi" kakva će biti sudbina starog mosta ako bude uklonjen.
Šapić je rekao da je "način na koji su ministri u parlamentu argumentovano branili taj stav apsolutno ispravan", i da ga ne zanima stari most, već novi čija se izgradnja planira na istom mestu.

Po njegovim rečima, izgradnjom novog mosta u Beogradu bi se za "14 posto smanjile gužve i za 12 posto zagadjenje vazduha".

Na pitanje zašto je vazduh u Beogradu toliko zagadjen da je danima u "crvenoj" kategoriji, opasnoj po zdravlje, Šapić je odgovorio da "ne zna koji je razlog" i da "nema racionalno objašnjenje", ali da Grad i Republika rade na smanjenju zagadjenja.

Gradonačelnik je rekao da će novogodišnja rasveta trajati od 15. decembra do 15. januara u "užem, turističkom centru" Beograda i da će se voditi računa o štednji struje.

Stari Savski most je najmanji most u Beogradu. Ima po jednu kolovoznu traku u svakom smeru i koriste ga drumska vozila i tramvaji. Dugačak je 430 metara, a raspon između dva glavna stuba je 157 metara.
Most je više puta obnavljan, a poslednji put 2007. i 2008. godine, kada su proširene kolovozne trake na mostu i na prilazima da bi se povećala protočnost saobraćaja čime je, po procenama, kapacitet mosta udvostručen na oko 30.000 vozila dnevno.

Po tvrdnjama opozicije, vlast namerava da taj most sruši jer smeta luksuznom naselju "Beograd na vodi" koje se gradi u blizini.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.