AAA

IZJAVA-DANA | 01.01.2017 15:55 > 01.01 16:07

Ivica Dačić: Nije reč o balansiranju izmedju Zapada i Rusije, već o očuvanju nacionalnih i državnih interesa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da cilj Srbije treba da bude "restartovanje" odnosa sa SAD, ali i nastavak dobrih odnosa s Rusijom i Kinom, kao i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

U intervjuu agenciji Beta Dačić je rekao da Srbija ne vodi politiku balansiranja izmedju Zapada i Rusije već štiti svoje nacionalne i državne interese i da neće menjati politiku prema Rusiji i Kini sve dok to budu jedine zemlje koje u Savetu bezbednosti UN štite njene interese.

Dodajući da je Srbiji "sudjeno da bude u EU", jer nije u Aziji već u Evropi, Dačić je rekao da će kada postane članica EU i Srbija biti pitana za spoljnu politiku Unije, ali da bi sada bilo "samoubilački" da menja politiku prema Rusiji ili Kini.

Na pitanje koliko će Srbija moći da vodi politiku balansiranja izmedju Zapada i Rusije s obzirom na želju da udje u EU, Dačić je rekao da nije reč o balansiranju, već o očuvanju "nacionalnih i državnih interesa".

"Uopšte to nije politika balansiranja, to je naš put, pa i Sveti Sava je govorio o tome. Mi (smo) Zapad na Istoku, Istok na Zapadu. Šta da radimo kada nam je to geostrateška pozicija? Mi idemo ka EU, ali pri tome želimo i da sačuvamo naše nacionalne i državne interese. To je potpuno legitimno", rekao je Dačić.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Oficir01/01/2017 20:11

Nije reč o balansiranju izmedju Miše banane i koferčića, već o mom ličnom interesu.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.